9x spannende true crime podcasts

Ha, dag Leude, het was hier even stil. Maar ik heb niet stilgezeten, mocht je dat soms denken.

Ik heb de afgelopen tijd bijvoorbeeld onwaarschijnlijke hoeveelheden true crime podcasts gebinged, en daar ga jij nu de vruchten van plukken, want ik heb de beste true crime podcasts voor je op een lijstje gezet. Plus bonuspodcasts, want er staan nog veel meer podcasts in mijn playlist. (Je moet altijd iets hebben om je op te verheugen, vind ik.)

True Crime podcasts om nu op je lijst te zetten

1. British Scandal

True Crime podcast tips: British ScandalWondery heeft eindelijk een Britse versie, en wel met Alice Levine* en Matt Forde. Het eerste seizoen, net gestart, is een vierdelige serie over de moord op Alexander Litvinenko.

Meer over British Scandal

*Ik geef toe dat de aanwezigheid van Alice in het begin een beetje afleidt, omdat je toch verwacht dat de Duchess en niet te vergeten de boezem van Belinda elk moment om de hoek kunnen komen kijken, maar ik geef ook toe dat ik 5 seizoenen van My Dad Wrote a Porno in recordtime heb beluisterd. #ifyouknowyouknow #belinkers…

2. De Deventer Mediazaak

True Crime podcast: De Deventer mediazaakOok een zaak die de meesten van ons wel meegekregen hebben toen het speelde, maar waarvan je waarschijnlijk het fijne toch niet helemaal niet weet. Dat laatste gold in elk geval voor mij. Annegriet Wiersma duikt in deze zesdelige serie in het mediaspektakel dat deze moordzaak werd. Met verbijstering en fascinatie heb ik hiernaar zitten luisteren… Hele levens verwoest omdat volslagen buitenstanders ‘een gevoel’ hadden… Over de rol van Maurice de Hond citeer ik graag de column van Karel Smouter in het NRC:

“Na het beluisteren van dit indringende podcastepos kun je niet anders concluderen dan dat het nog eens uitnodigen van Maurice de Hond, de opiniepeiler in kwestie, toch wel de morele ondergrens zou moeten zijn voor onze talkshows. Iemand die met zijn gedram zelfs wist af te dwingen dat het graf van de Weduwe geopend werd – en daar opnieuw een waar mediaspektakel van wist te maken – heeft zijn recht op een plekje in de vaderlandse rolodex toch wel verspeeld.”

Enorme facepalm, maar geweldig intrigerende en goedgemaakte podcast!

Meer over De Deventer Mediazaak

3. The Other Latif

The Other Latif: podcast voor op je lijstIk weet dat er maar één iemand is met mijn naam, en dat ik die iemand ben. Dat dacht journalist Latif Nasser ook. Tot hij ontdekte dat er nog een Latif Nasser is, en wel gevangene 244 in Guantanamo Bay. Hij gaat op onderzoek uit: was de andere Latif Al Qaeda’s gevaarlijkste bommenmaker, of iemand die op het verkeerde moment op de verkeerde plek was? Deze podcast is, excusez le mot, best een mindfuck. Het ene moment denk je ‘dit is belachelijk, die man zit onschuldig vast’, want het klinkt allemaal plausibel, en de Amerikaanse instanties hebben in 2016 al verklaard dat er geen reden is hem nog langer vast te houden. Toch zit hij nog steeds in Gitmo. Het andere moment denk je ‘huh, maar, wacht, wat?’ en ‘hoe zit dat dan?’ Kortom, een heel interessant verhaal dat Nasser van alle kanten laat zien.

Meer over The Other Latif

4. De Dienst

De Dienst, een podcast van en over de AIVDEen kijkje in de keuken van de AIVD, dat is de zesdelige podcast De Dienst, van en over de AIVD. Liesbeth Rasker doorloopt in de podcast de basistraining die iedere nieuwe inlichtingenofficier volgt. In dat kader doet ze onderzoek naar een fictieve zaak, over een zekere Sander. Is deze Sander wel pluis, of vormt hij een terroristische dreiging? Aan de hand van gesprekken met haar nieuwe ‘collega’s’ komt ze steeds verder met de zaak en ontdekken wij wat de AIVD eigenlijk precies doet. Erg leuk gedaan, heel toegankelijk, en tegelijkertijd spannend.

Meer over De Dienst

Meer over de AIVD? Er is nóg een nieuwe podcast over de dienst verschenen, Dossier AIVD, met interviews met medewerkers. Deze heb ik nog niet geluisterd, maar hij staat op mijn lijst.

5. Daders

Daders, een podcast over de zwaarste criminelenCas de Jong gaat in gesprek met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun daad? Hebben ze er spijt van? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven? Deze podcast heeft naast lof best wat kritiek gekregen van mensen die vinden dat je ‘dit soort mensen’ geen podium moet geven. Hoewel ik de gedachte op zich best snap, begrijp ik niet goed hoe je dat kunt zeggen als je de podcast beluisterd hebt. Hij zit goed in elkaar. Er wordt niets goed gepraat, maar er zit wel overal een verhaal achter. Verhalen die me in het bijzonder bijgebleven zijn: Nina, Wesley en Okki.

Meer over Daders

6. TBS

True crime podcast-tips: TBSDat geldt ook voor de podcastserie TBS, waarin journalist Tom Veldhuijzen vier patiënten uit tbs-instelling De Rooyse Wissel (Venray). Ik weet nog goed dat ik begin 2013 net een paar weken in Hamburg was en ik in mijn cursusklasje het Nederlandse strafsysteem uit moest leggen. Het valt niet mee in je nog niet heel geweldige Duits een concept uit te leggen dat in Duitsland niet bestaat… Maar los daarvan: wat weten we eigenlijk als maatschappij van TBS? Ik niet veel, in elk geval. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor zware delicten en worden nu voorbereid op een leven ‘buiten’. Is er voor deze tbs’ers een tweede kans en wat moeten zij daarvoor doen? En wat klopt er van de wilde verhalen die de ronde doen over drank, messen en drugs? En, vraag van mij: moeten bij zulke zware psychiatrische stoornissen straf en behandeling niet beter gecombineerd worden?

Meer over TBS

7. Onland

Onland podcastOnland is geen Geen whodunnit, maar een whatsdunnit. Het verhaal begint als de 12-jarig Rinie Wielheesen op een koude en donkere winteravond wordt verkracht en vermoord. De moordenaar wordt niet gepakt. Deze beestachtige daad slaat diepe wonden in de kleine gemeenschap, sterker nog, voor velen is deze moord is het trauma van de Achterhoek.

Rinie Wielheesen was het buurmeisje van programmamaker Joost Engelberts. In deze podcast gaat hij terug naar zijn geboortestreek om meer te weten te komen over wat er gebeurd is en vooral, wat de impact op het Onland was. Ik vond vooral interessant te horen hoe mensen die eigenlijk niet wilden praten uiteindelijk toch hun verhaal willen doen.

Meer over Onland

8. De brand in het landhuis

True crime podcast en Regionalkrimi: de brand in het landhuis7 december 2003: er is brand op de Zionsburg in Vught. Hierbij komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff om het leven. Hij was een ‘excentrieke Brabander’ met zo’n 700 ha (slecht onderhouden) land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Wordt gezegd. Maar na zijn dood zijn geld en schilderijen nergens te bekennen. Hoe zit dat? Wat is waar, en wat niet? Simon Heijmans gaat op zoek.

Nu ik dit schrijf, realiseer ik me (maar weer eens) dat ik gewoon een fan ben van wat in Duitsland de ‘Regionalkrimi’ heet. Misdaadverhalen die niet alleen aandacht hebben voor het misdrijf dat heeft plaatsgevonden, maar ook voor de regio, de mensen en de cultuur, hoe groot of klein de gemeenschap ook is. Dit is een uitstekend voorbeeld. (Plus: mogelijke kunstroof, dat vind ik ook altijd fascinerend.)

Meer over De brand in het landhuis

9. Dr. Death

Spannende true crime podcast: dr. DeathAls je ziek bent, ga je naar de dokter en vertrouw je erop dat hij weet wat hij doet. Maar is dat ook zo?  Het is misschien niet het beste moment voor zo’n podcast, maar ik heb met open mond zitten luisteren. Seizoen 1 gaat over een buitengewoon onfrisse en incompetente neurochirurg (die o.a. in een operatie zijn beste vriend bijna onthoofd en levenslang verlamt), seizoen 2 over een niet minder schurkeboefachtige oncoloog (die o.a. patiënten die geen kanker hebben met levensgevaarlijke chemo’s behandelt).

Meer over dr. Death

Nog meer goede true crime podcasts

We kunnen rustig nog even doorgaan, hoor. Dit is een greep uit de andere true crime podcasts in mijn Spotify lijst.

  • Guru, the Dark Side of Enlightenment, van Wondery – over een self-help goeroe die wel erg ver gaat met zijn volgelingen…
  • S’laughter – Britse true crime + zwarte humor: Lucy en Emma vertellen elkaar, en ons, de duisterste verhalen van het Verenigd Koninkrijk.
  • Murder Mile UK Crime – murder mystery én een rondleiding door Londen! Ik heb nog te weinig afleveringen geluisterd om hem al als favoriet op te nemen (er zijn er ruim 300), maar wat ik gehoord heb valt in de catgorie aanrader.
  • Drunk Women Solving Crime – Nog een keer Britse humor + true crime, maar dan beneveld. Een enorme hit, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er op een gegeven moment wel klaar mee was. Zo cool is dronkenschap nou ook weer niet…
  • My Favorite Murder – En nog een keer humor en true crime, het blijkt toch best samen te gaan. 😉
  • Verbrechen der Vergangenheit – historische true crime blijft voor mij het allerboeiendst, en een Duitse podcast mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. (Wil je er meer? Check dan deze podcasts, en volg ook mijn historische true crime (blog)serie op Standort Hamburg.)
  • En nu we het toch over Duitse true crime hebben, zet ook deze 13 Duitse true crime podcasts zeker op je playlist.

Waar zijn deze podcasts te beluisteren?

Al deze podcasts zijn op meerdere podcastplatformen en op de eigen website te beluisteren. Ik luister alles via Spotify.

Heb je nou zelf nog een gouden true crime podcast-tip? Gooi ‘m in de groep, want meer is beter. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?