Boeken bunkeren in quarantaine

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Ben je net zo’n boekenhamsteraar als ik, dan heb je vast een kast vol boeken waar je tot aan je pensioen mee voort kunt. Maar ja, boeken heb je nooit genoeg, zeker niet in quarantaine! (Ja toch, niet dan.) Dus ik voeg graag nog wat mooie boekentips voor in quarantaine aan je lijst toe.

Het is natuurlijk een heel persoonlijke lijst, maar ik durf best te gokken dat er echt wel wat voor je tussen zit! Van plantenboek tot Krimi en alles ertussenin, ik bedoel maar!

Boeken over planten

Allereerst, natuurlijk, de plantenboeken. Tenslotte zijn planten altijd goed voor inspiratie en een goed humeur.

Stek je plant
Meer is meer! En meer planten is dus altijd beter. Gelukkig kun je veel planten zelf stekken en dus gratis je jungle laten groeien. Iris (Mama Botanica) vertelt je in haar boek Stek je plant hoe je het aanpakt.

Het plantenlab
Of je nou groene vingers hebt of die nog aan het kweken bent, Judith Baehner vertelt je alles over plantverzorging, plantstyling, stekken en zaaien. (Echt, het eerste uitstapje dat op mijn agenda staat als we weer mogen is een uitstapje naar het tuincentrum.)

Plant Tribe
Het ultieme troostboek: het nieuwe boek van de Urban Jungle bloggers draait helemaal om hoe planten je leven kunnen veranderen. Klinkt zweverig, maar wees eerlijk, het is gewoon waar.

German Business Plants
En laten we ook even een momentje aan onze kantoorplanten denken, die zonder ons op kantoor zijn achtergebleven…

Boekentips voor in quarantaine: boeken over planten

Krimis, thrillers en true crime

Als ik me niet goed voel, grijp ik het liefst naar een misdaadroman. Moord en doodslag zijn (vooralsnog ;)) een ver-van-mijn-bed-show en dus de ultieme ontsnapping aan De Dingen. Het zijn bovendien puzzels die mijn brein goed bezighouden. Volgens crimereads.com ben ik trouwens niet de enige die in tijden van nood juist naar misdaad hunkert.

Regionalkrimis

Een goede Kommissar wordt toch je vriend. Daarom houd ik vooral van series, zodat je niet meteen afscheid hoeft te nemen als het boek uit is. Ik heb een grote voorliefde voor Regionalkrimis, Krimis waarin een grote rol voor de regio waarin alles zich afspeelt is weggelegd. Meestal in Noord-Duitsland, maar ik reis ook wel eens af naar de Algarve, Bretagne of Napels. Deze rechercheurs zijn mijn beste vrienden.

Cosy-Krimis

Engelse plattelandskrimi’s doen het bij mij ook altijd goed. In Duitsland worden ze ‘Cosy Krimis’ genoemd. De ingrediënten: een niet heel ingewikkelde of juist erg vergezochte moordzaak, veel nadruk op de personages en vooral ook heel veel kneuterige beschrijvingen van landschappen, dorpjes en dorpsbewoners. En veel thee, ook.

Mooie voorbeelden zijn de Bunburry-serie van Helena Marchmont, de series over Agatha Raisin en de gemütliche dorpsagent Hamish MacBeth (beide van M.C. Beaton) of, met een historische setting, de Victoria Bredon-serie van Pauline Peters.

Bloedstollend

Het valt je misschien op dat ik meer van het type Midsomer Murders ben dan van Sebastian Fitzek. Ik houd van een goede puzzel, en een zaak mag van mij ook zeker heel spannend zijn, maar ik ben niet zo van het extreem plastische gebeuren. Mag het van jou allemaal wat bloedstollender, dan vind je misschien iets tussen de persoonlijke crime-boekentips van de redactie van crimereads.com.

Boekentips voor de herfst: Krimis!

Boeken over eenzaamheid, vriendschap en Het Leven in het Algemeen

Dit kopje suggereert misschien een beetje een allegaartje, maar haak niet af, want het gaat hier eigenlijk gewoon om de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb.

Eleanor Oliphant is Completely Fine // Gail Honeyman

Eleanor vertelt een prachtig verhaal over anders zijn, eenzaamheid en vriendschap. Lees je deze quarantaine maar één boek, lees dan dit. Het is ontroerend en geestig tegelijk. Mijn lievelingsplant, dieffenbachia Eleanor, is naar de hoofdpersoon uit dit boek vernoemd. (detail, ja, ich weiß ;))

Eleanor Oliphant is Completely Fine

Herrn Haiduks Laden der Wünsche // Florian Beckerhoff

Een piepkleine kiosk in Berlijn, een buurt in rep en roer. Herr Haiduk verkoopt tijdschriften en kranten, koffie, verhalen en loten. Vaste klanten komen langs, en het leven kabbelt voort. Tot er opeens 13 miljoen euro valt op een lot dat in zijn winkel gekocht is. Maar de rechtmatige eigenaar van het lot is onvindbaar. Herr Haiduk gaat op zoek. Er gebeurt veel, en tegelijkertijd gebeurt er helemaal niets. De alledaagsheid van het boek raakte me al toen ik het voor het eerst las, en nu ik het, in heel andere omstandigheden, opnieuw lees weer.

Herrn Haiduks Laden der Wünsche

Bonustip, even tussendoor: het (Duitse) luisterboek van Herrn Haiduks Laden der Wünsche is ingesproken door Philipp Schepmann. Zijn stem is rustgevend op het niveau van David Attenborough.♥

Elizabeth is Missing // Emma Haley

Wat als je ervan overtuigd bent dat je beste vriendin vermist is, maar niemand je gelooft omdat je Alzheimer hebt? Maud probeert haar vriendin te vinden, terwijl de puzzelstukjes van haar geheugen rare dingen doen. Ook dit boek is zowel geestig als heel ontroerend. Plus, de auteuse was nog maar 28 toen ze in de huid van een demente bejaarde kroop. Erg indrukwekkend. O, voor ik het vergeet, er zit ook nog een detective-element in!

Elizabeth is Missing

Boeken voor de quarantaine: Eleanor Oliphant is completely fine

Oorlogskind // Mechtild Borrmann

Trümmerkind (in het NL vertaald als Oorlogskind) brengt je terug in die ijskoude winter van 1947, waarin twee kinderen door het volledig verwoeste Hamburg struinen. Ze zoeken dingen die ze kunnen verkopen, of eten. Wat ze vinden? Een dode vrouw en een jochie van een jaar of 3.

Ze nemen het jochie mee naar huis, waar hij ondanks plaats- en geldgebrek wordt opgenomen als lid van de familie. Later ontdekt dit jochie hoe zijn eigen geschiedenis verweven is met een moordzaak waarin niemand de slachtoffers ooit heeft kunnen identificeren. Dit is niet eens een spoiler. Lees zelf maar!

Oorlogskind

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry en The Love Song of Miss Queenie Hennesy // Rachel Joyce

Op een doodgewone dag verlaat Harold Fry op een ochtend zijn huis om een brief te posten. Weet hij veel dat hij uiteindelijk naar de andere kant van het land gaat lopen om het leven van Queenie te redden…

Over dit boek heb je vast al eens gehoord. Het is ook een prachtig verhaal. Nóg mooier vond ik de andere kant van het verhaal, die van Queenie Hennesy, die ligt te wachten op de komst van Harold Fry.

The Century Trilogy // Ken Follett

Vijf families, een hele eeuw, een hele wereld. Kortom, een mooie samenvatting van de belangrijkste verhalen van de 20e eeuw, en de persoonlijke verhalen die daarbij horen maar die niemand kent. Ik heb de Century Trilogy verslonden, en vraag me, twee jaar later, nog steeds af hoe het nu met de personages zou gaan.

The Century Trilogy

Natuurlijk is er nog meer:

Heb je nou veel boeken in de kast staan die je nog niet gelezen hebt en vraag je je af of dat normaal is? Dan kan ik je zeggen: ja, dat is volstrekt normaal, je bent gewoon een tsundoku-meester.

O, ja, ik lees dus tegenwoordig vooral in het Duits, maar dat is vooral ook omdat ik 1) nu ook voornamelijk luisterboeken lees en 2) boeken hier gewoon het makkelijkst in het Duits kan krijgen en ik te lui ben om op bestellingen te wachten. (En als vertaler Engels>Nederlands vind ik ook dat er helemaal niks mis is met vertalingen!) 

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima