De twee scherven, een ontdekkingsreis door China

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

De twee scherven van wereldfietser Frank van Rijn vond ik op een dag in mijn boekenkast. Ooit aangeschaft, nooit gelezen. Gebeurt soms als je een verwoed boekenverzamelaar bent. (Ik hoef me over verveling tijdens mijn pensioen nooit zorgen te maken!)*

Ik had geen idee waar het over ging, noch waarom ik het gekocht had, maar ik begon te lezen, en was meteen verkocht. Om je een beeld te geven van hoe verkocht ik was: zodra ik het boek uit had, rende ik naar de dichtstbijzijnde boekhandel voor de andere boeken van Frank van Rijn.

Twee scherven

In De twee scherven fietst Van Rijn van Beijing naar Pakistan, met slechts een taalgidsje en een paar kaarten die alle opgesteld waren in het Chinees. In China denken mensen als ze een lange witte man die vrijwillig op een fiets zit zien dat de man in kwestie niet helemaal in orde is, maar dat mag de pret van Van Rijn niet drukken. Dat zorgt voor mooie situaties, die versterkt worden door de taalproblemen.

Hoewel China mij niet bovenmatig trekt, heb ik het boekje in één ruk uit gelezen. Van Rijn’s stijl doet ergens denken aan die van de columns van Maarten ’t Hart (hoewel ’t Hart zelf helemaal geen reiziger is). Hij is heel geestig, en beschrijft heel beeldend het Chinese platteland.

Over de wereldfietser

Wat is dat eigenlijk, een ‘wereldfietser’? Precies wat het woord doet vermoeden: iemand die de hele wereld over reist, op zijn fiets. (Zoals een goede Hollander betaamt, zou ik haast zeggen. 😉 ) Frank van Rijn fietst een aantal maanden in het jaar. In de maanden dat hij in Nederland is, geeft hij her en der lezingen – waaronder vaak op de fietsbeurs. Mocht hij ergens in de buurt spreken, ga vooral luisteren. Ook live vertelt hij prachtige verhalen over zijn tochten.

Een staartje… het lezen van dit boek is niet geheel zonder risico

Ik las dit boekje begin 2011, toen ik langdurig ziek en ellendig thuis zat. Langzaam begon ik het idee te krijgen dat een verre reis misschien ook wel iets voor mij was. Misschien niet meteen op de fiets, tenslotte was ik nog nooit verder gereisd dan Israël en nooit verder gefietst dan Drenthe, maar toch…

Januari 2012 stapte ik in het vliegtuig naar Zuid-Afrika… Waarmee ik maar wil zeggen: ga dit boek vooral snel lezen, maar kijk niet raar op als je daarna opeens de dringende behoefte krijgt om je baan op te zeggen en op reis te gaan.

De twee scherven, een ontdekkingsreis door China – Frank van Rijn, ISBN 9789038921181
Een voorproefje van wat je te wachten staat en alles over Franks laatste reizen lees je op zijn blog.

De twee scherven, recensie

* O, wacht, tegen de tijd dat ik aan de beurt zou zijn bestaat het concept pensioen natuurlijk niet meer. En ik ben zzp’er. Naja, never mind… 😉

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima