De Vierkante Ogen Show en de Harry Potter specials

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Meestal is het gewoon lekker om te weten dat je een tijdje vooruit kan met een podcast. Omdat je weet dat er heel veel afleveringen zijn die je geweldig vindt, of omdat een podcast een serie afleveringen wijdt aan één onderwerp waar je staart van gaat kwispelen.

Een serie specials over Harry Potter is dan nooit ver weg… 😉 Nou, en daar heb ik een mooie voor je gevonden, namelijk de Harry Potter specials van De Vierkante Ogen Show. Zeven afleverigen (één per boek) en één bonusaflevering. En ze bespreken ook de films.

De Harry Potter specials

De Vierkante Ogen Show heeft dus acht afleveringen over Harry Potter, waarin alles aan bod komt. De boeken, de films, de gekke feitjes, natuurlijk een quiz, en niet te vergeten de vragen van de luisteraars.

Diehard Potterheads, die bovendien veel podcasts luisteren, (ik noem geen namen) zullen niet per se iets nieuws horen, maar het is tóch fijn weer even in de Potterverse gedompeld te worden. Incl. herinneringen aan het moment dat de boeken uitkwamen, en daarna de films. (Ondanks dat de hosts flink *kuch* wat jonger zijn dan ik.)

Incl. ook de plot holes, het feit dat Harry soms gewoon een ongelooflijke douche is en het totale gebrek aan chemie tussen Harry en Cho. Interessante alternatieven voor een re-casting (die desondanks absoluut onacceptabel zijn, want re-casting is iets wat je gewoon niet doet met Lord of the Rings en Harry Potter, punt uit, einde discussie.)

O, ook leuk: de vierkante oogjes bespreken alles in de Nederlandse versie. Ik heb de boeken zelf in het Engels gelezen, en kende de Nederlandse namen zo goed als niet. Dus hoewel ik vaak dacht ‘wattuh?’ was het toch weer een mooi voorbeeld van het vak vertaler. Ik ben verder als vertaler helemaal niet bevooroordeeld ofzo… 😉

Maar wil je meer lezen over het proces van het vertalen van Harry Potter, lees dan deze artikelen:

Ach, memory lane, memory lane, toen ik de laatste boeken las, dacht ik regelmatig ‘damn, je zal toch de bureauredacteur of de vertaler van Harry Potter zijn…’

Maar ik dwaal af. De specials over Harry Potter duren allemaal zo’n anderhalf uur, dus ze zijn goed voor een aangename hoeveelheid luistervoer. Nostalgie, weetjes, en een serie die ook na ruim 20 jaar overeind blijft staan… laf it, zoals de dameshosts van deze podcast zouden zeggen.

Daarover gesproken…

Het is overigens niet allemaal rozengeur en manenschijn

Klar, ik heb ook altijd wel wat te mopperen. In dit geval vooral de uitspraak van namen. Mensen, het is Rupert Grint met een -t, dus je zegt Grint en niet Graind. En Ralph Fiennes is niet Ralf Fiejennes, maar Rayf Fines. Gristus-te-paard. En zo moeilijk kan het woord ‘profetie’ trouwens ook niet zijn. Maar goed. Kniesoor is my middle name.

Ook héél ergerlijk is dat de dameshosts echt de hele tijd roepen ‘laf it!’ 🤢 en ze vinden ook alles ‘awesome’. De menerenhosts compenseren dit mutsengedoe gelukkig.

Over de Vierkante Ogen Show

podcasttip: de vierkante ogen showDe Vierkante Ogen Show is een wekelijkse podcast over de favoriete series en films van Anna Luna Post, Sicco de Knecht, Sander de Folter en Esther Crabbendam. Van Harry Potter tot James Bond, van Star Wars tot The Crown en van Netflix tot Videoland.

Nee, nee, ik wil alléén Harry Potter!

Ja, OK, kan natuurlijk ook. Wil je naar een podcast luisteren die alléén over Harry Potter gaat luisteren, dan kan ik je trouwens Goblet of Wine aanraden. Dat is weliswaar een ‘drunken Harry Potter podcast’, en dat zorgt er soms voor dat de boel een beetje ontspoort, maar Hannah en Charlie bespreken zowel de boeken als de films tot op de letter.

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima