Dinocast en hoe ik nader tot Maarten van Rossem kwam.

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Hiervan weet Maarten van Rossem vooralsnog zelf niets, overigens, van deze toenadering.

Maar goed, om met de deur in huis te vallen: ik vind Maarten van Rossem op tv best een irritante kerel. Mijn verbazing was dus groot toen hij in Dinocast heel goed te hachelen bleek te zijn. Meer dan dat zelfs. Nou, daar gaan we het even over hebben.

Maarten en Gijs maken kennis met de echte dinosauriërs

Om te beginnen hebben we deze podcast aan Philip Freriks te danken. Moet je aflevering 0 even voor luisteren als je dat precies wilt weten.

“Hoe komen Maarten van Rossem en Gijs Rademaker in hemelsnaam bij een podcast over dinosauriërs? Spoiler: Philip Freriks blijkt de hoofdschuldige.”

— Dinocast, afl. 0

In elk geval, het is dus de schuld van Philip Freriks, en nu hebben we gelukkig Dinocast. Ons beeld van dinosauriërs is namelijk compleet achterhaald, en Maarten van Rossem (beroepsbrompot historicus) en Gijs Rademaker (opiniepeiler en presentator bij EenVandaag) gaan op onderzoek uit om dat beeld bij te stellen. 

En er is meer dan genoeg te vertellen!

Om te zeggen dat er elke week wel een dino uit de grond komt, nu, dat weet ik niet. (Gijs zegt het wel.) Maar er wordt volop onderzoek gedaan, dus er is genoeg te vertellen. (Veren! Veren!) In Dinocast gaan Maarten en Gijs op bezoek bij de belangrijkste musea (uiteraard ook Naturalis – ik kom ja uit Leiden en moet dit even vermelden, versteht sich) en dinokenners van Nederland en België en vragen hen het hemd van het lijf.

Mocht je nu geneigd zijn uit voorzorg weg te rennen, met het idee dit-wordt-vast-heel-technisch-en-saai, doe dat dan niet. Dinocast is enorm toegankelijk en prettig gemaakt. Ik vind dinosauriërs heel interessant. Het was een van de redenen dat ik lang geleden aardrijkskunde in mijn pakket hield. Ik weet echter alsnog niks van dino’s, want aardrijkskunde bleek voornamelijk te gaan over verzilting, industrialisering en iets onduidelijks met löss. Waarmee ik maar wil zeggen: ik weet ook de ballen over dinosauriërs, en ik vind de podcast gewoon echt leuk om te luisteren, informatief en goed te volgen. En de Jurassic Park franchise komt ook nog aan bod.

(Overigens was de andere reden om aardrijkskunde te kiezen antropologie en ook daarin werd ik compleet genaaid. Dit geheel terzijde.)

Er komt een tweede seizoen aan

Er staan 11 Dinocast-afleveringen online, maar er komt een tweede seizoen aan, en ik vind dit goed nieuws. Maarten en Gijs zijn een goed duo, ze gaan op een heel ontspannen en begrijpelijke manier in gesprek met interessante wetenschappers en Maarten laat ook eens iemand anders uitpraten. 😉 

Ik mag trouwens sowieso niet meer mopperen over Maarten van Rossem, want tot mijn verrassing is hij sowieso een uitstekende podcaster – ik zit tegenwoordig klaar voor elke nieuwe aflevering van Maarten van Rossem, de podcast. Maar goed, dat is een verhaal voor een andere keer. Voor nu zou ik zeggen: voeg Dinocast aan je playlist toe.

Check in de tussentijd ook de Dinocast-website

Terwijl je wacht op het nieuwe seizoen kun je je uitleven op de website. Hier staan alle namen en rugnummers (en foto’s) van de dino’s die een hoofdrol hadden in de podcast, een blog, docutips en niet te vergeten boekentips

Dit vind je inner-Ross Geller ook leuk

  • I know dino – Garret and Sabrina houden ons op de hoogte van het laatste dinonieuws. Soms best technisch, maar zeker ook gezellig kletsen met twee (met elkaar getrouwde) dinofans.
  • See ​Jurassic right – alles over de Jurassic Park franchise.
  • Paleo Nerds – wat er gebeurt als een kunstenaar en een buikspreker paleontologen gaan interviewen.

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima