Een glas sekt van € 1.000 en een pro tip die je leven verandert

Om met de deur in huis te vallen: ik heb een pro tip voor je die je leven gaat veranderen deze lockdown.

Maar eerst gaan we het even hebben over de duurste sekt die ik ooit gedronken heb.

Een glas sekt van € 1.000

Dat zit zo.

Er was dus sekt. En er was ook mijn laptop, formely known as ‘The Beast’, want ik was nog aan het werk. (Ja, die twee gaan samen.) Ik was zelfs geconcentreerd bezig.

De bel ging. De wijn kwam op de laptop. De laptop ging van ons. Voor de deur stond een buur die een pakje kwam ophalen dat niet bij mij bezorgd was.

Kutkutterdekut!

Het glas sekt werd in één seconde een nogal prijzige aangelegenheid, want er moest een nieuwe laptop komen. En zó goed was die sekt nu ook weer niet.

Had ik de verdronken laptop kunnen laten repareren? Onduidelijk.* Maar zinvol was die vraag nu sowieso niet, want 1) we zitten midden in een strenge lockdown en 2) ook zonder lockdown kost een reparatie al een paar dagen, en als ik in die paar dagen niet kan werken, kost dat me meer geld dan de reparatie van een laptop of de aanschaf van een nieuwe.

Niet dat het kopen van een nieuwe laptop tijdens een lockdown veel sneller gaat, overigens… Maar daar hebben we het straks over.

Eerst dit:

De pro tip die alles gaat veranderen!

Nou, zet je schrap. Ik zou ‘m opschrijven als ik jou was. Hier komtie:

Gooi geen sekt of andere vloeistoffen in of op apparatuur die je nodig hebt voor je werk.

Vooral niet tijdens een strenge lockdown.

Of eigenlijk überhaupt: sloop beter gewoon helemaal niets in huis en je home office tijdens een lockdown.

Slecht idee. Zeker als je zzp’er bent.

En verder:

 • Zorg dat je altijd een back-up hebt van al je bestanden. (Dit zat femzijdank bij mij goed en ik ben gelukkig helemaal niks kwijt.)
 • Zorg dat er een reserve apparaat is. Dat ook regelmatig ergens voor in gebruik is. (Want apparaten die nooit gebruikt worden leggen toch op enig moment batterijtechnisch het loodje. Dit stukje pro tip zat hiero even wat minder snor, begrijp je.)

Doe je voordeel met deze pro tip, zou ik zeggen…

Maar goed. Ik was dus gedwongen een paar dagen offline…

Ja, goed, wat heet offline, ik had immers mijn telefoon nog, en mijn walkman is ook een Android.

Maar de walkman heeft een onbetrouwbare batterij, en de telefoon is dan opeens je enige communicatiemiddel en dan word je toch wat panisch dat die ook het loodje legt. 😱 Ik in elk geval wel. (Wat hij trouwens ook bijna deed door spontaan opnieuw te starten en mijn PIN te weigeren, maar dat terzijde.)

Het waren dus bepaald geen relaxte dagen offline.

Allereerst lag er een berg werk op mij te wachten die zichzelf niet ging doen, en ten tweede zitten we ja midden in een strenge lockdown en zou die verscherpt worden op de dag dat mijn nieuwe laptop had moeten komen. Wat als click & collect ook verboden zou worden?!

Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar mijn nieuwe laptop raakte toch vertraagd.

In de tussentijd deed ik ook dingen. Die zijn niet spannend, maar ik vertel ze toch, want ik ben hier de baas.

 • Stressen, panikeren en noodplannen maken – ik had al bedacht hoe ik bij mijn zakelijke rekening kon komen als ik over 1,5 week nog geen materieel had. Ik heb ook al een tablet op het oog als reserve, en jawel, we gaan ook weer aan de vaste telefoon.
 • Schrijven – op papier. Heel veel. Gelukkig zijn papier en pen hier altijd voorhanden.
 • Lezen: ik herlees Lord of the Rings (luisterversie via Storytel) en ben daarnaast, op papier, allerlei extra materiaal aan het lezen, waaronder  The History of Middle Earth/History of The Lord of the Rings. Conclusie tot nu toe: fijn, maar waarom de fuk is er gekozen voor een lettergroote van 5 of 6 pt.?! Holymoly!
 • Met enige tegenzin heb ik Twitter weer op mijn telefoon gezet. Dit is een goede aanwijzing van mijn wanhoop. Inmiddels heb ik de app ook weer fluks van de telefoon gejopt.

Eind goed, al goed…

Het had een paar voeten in aarde, zelfs een kleine excursie in het land van de Apple (omdat ik, gelukkig, na een paar dagen een Macbook** kon lenen van een klant) (♥), maar ik ben weer online.

Ik neem mijn eigen tip ter harte en hanteer nu ook de anderhalvemeterregel tussen de laptop en alles dat het leven van de laptop voortijdig zou kunnen beëindigen.

Moraal van het verhaal: geen wijn bij de laptop en misschien een leesbril…

Echt, het lijkt heel wat zo, maar irl is dit dus echt miniatuurschrift.

* Ik ga dat overigens, nu ik weer online ben en kan werken, wel nog proberen, zodat er back-up is voor het geval dat. Maar als enige optie was reparatie gewoon de moeite niet waard.
** Dat ik die Macbook kon lenen was natuurlijk wunderbar, maar serieus, als je moet googlen hoe je een apparaat uitschakelt, dan is er toch gewoon wat mis met je OS?! (Hetzelfde voor het legen van cache, het verwijderen van bestanden en meer van die basic dingen die in één opslag duidelijk horen te zijn. Maar ik dwaal weer af, merk ik… 😉 )

Delen:

1 Reactie

 1. Hans
  25 januari 2021 / 10:48

  Dag Fem,

  Bier (een andere populaire Duitse drank) heeft hetzelfde effect.
  Ik kon nog het toetsenbord laten vervangen. Duurde 2 weken en kostte ongeveer net zoveel. Dat was dus ook een dure leerschool!

  Hans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?