Mijn favoriete kerstfilms en kerstseries voor deze kerstvakantie

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Ik sta niet bekend als kerstfanaat en doe elk jaar gepassioneerd mee aan #whamageddon. En toch gaan we ons vandaag lekker onderdompelen in de fijnste kerstseries en kerstfilms!

Zeg je namelijk dat je niet zo’n kerstfan bent, dan denken veel mensen dat je de Grinch bent (zucht), ook al bestaat er in de muziekwereld weinig dat deprimerender is dan Last Christmas. Maar daar gaat deze blog natuurlijk niet over.

Deze blog gaat over de fijnste kerstfilms en kerstseries om je deze kerstvakantie in onder te dompelen, juist als je wilt ontsnappen aan je eigen werkelijkheid.

Ook als je geen kerstfanaat bent. Juist als je geen kerstfanaat bent, want ‘kerstig’ is ook maar een label. Lees maar verder en je watchlists vullen zich vanzelf, geloof me.

Anyhoozles, gaan we, hohohooooooooo 🎄

Kerstfilms om deze kerstvakantie te kijken

Ultieme kerstfilms en kerstseries

Hjem til jul

We beginnen met een Deense serie, Hjem til jul/Home for Christmas, inmiddels twee seizoenen rijk. Het is bijna kerst en als enige in de familie heeft Johanne wéér geen partner om mee te nemen naar het kerstdiner. Ze besluit tot actie over te gaan.

Dit klinkt als een recept voor … de gebruikelijke romantische kerstkots met een happy end waar het glazuur bij van je tanden springt. Maar dat is het gelukkig niet! Het is een geestige, herkenbare, inclusive en nuchtere kerstserie. En heel kerstig, want met sneeuw en heel veel lampjes en glogg.

Twee seizoenen, ze wonen op Netflix

Über Weihnachten

Ja zeg, het zal je gebeuren: je broer verschijnt aan het kerstdiner met zijn nieuwe vriendin… die helaas ook jouw ex is. Om wie je nog altijd treurt… Ook deze serie laat het standaardplaatje van o-wat-zijn-we-toch-allemaal-blij-met-kerst lekker links liggen en is weer eens een bewijs dat Duitsers absoluut humor hebben.

Drie afleveringen, ze wonen op Netflix

Carol

Een prachtige film met Cate Blanchett, gebaseerd op een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Therese werkt met kerst in een druk warenhuis en ontmoet daar Carol, die een cadeautje voor haar dochter bij haar koopt. Er ontstaat een bijzondere relatie. Dat is wel een heel summiere beschrijving die het verhaal geen recht doet, maar kijk de trailer (Cate Blanchett is zeker geen slechte reden om de film te bekijken 🙂 ), en beter nog, lees het boek van Patricia Highsmith.

Woont op Netflix, te lezen als The Price of Salt

Klaus

Deze film moet toch elke postbode van de Deutsche Post aanspreken die de wil tot leven volledig kwijtgeraakt is… (gelet op het belachelijk hoge percentage van mijn post dat gewoon verdwenen is sinds 2013). Maak kennis met Jesper, de slechtste student ooit in de opleiding voor postbodes ooit. Hij krijgt straf en wordt geparkeerd in een eenzame stad noordelijk van de poolcirkel, waar niemand met elkaar praat. Jesper wil eigenlijk overal de brui aan geven als hij Klaus ontmoet, een mysterieuze timmerman die alleen woont in een hut vol handgemaakt speelgoed. En dan… 

Deze film gaat hier dit jaar zeker op de repeat. Süß!

Woont op Netflix

Rise of the Guardians

Deze film moest ik vorig jaar kijken van Netflix. Deed ik ook braaf, want toch kerstvakantie en in de stemming voor magie. Geen spijt van. Niet zo tof als Klaus, maar zeker een vermakelijke kerstfilm. Krijg je al snel als een snoodaard niet alleen de kerstman, maar ook Klaas Vaak, de paashaas en de tooth fairie en Jack Frost in de ban wil doen.

Woont op Netflix

Christmas Chronicles 1 en 2

Zijn dit fantastische en originele films? Eh, neuh. Maar met een wijntje in de hand en met raclette in de buik ben ik best bereid om kerstmis te redden enzo. Ze doen ook magische dingen, enzo, en daar ben ik deze tijd van het jaar best voor te porren.

Twee films, ze wonen op Netflix

A Muppet’s Christmas Carol

Nostalgie! En muppets! Spreekt voor zich, toch?

Woont op Disney+ en dvd

Nightmare before Christmas

Hoe vaak je ‘m ook gezien hebt, het verveelt niet, Halloween en kerst in één film. Mij niet in elk geval! Ofwel vaste prik, deze Tim Burton.

Woont op Disney+ en dvd

Zwei Weihnachtsmänner

Deze staat op mijn eigen lijstje voor deze kerstvakantie, maar ik durf hem toch al op deze lijst te zetten. Deze film is namelijk geschreven door Tommy Jaud, en zijn boeken vind ik hilarisch. Bovendien speelt Christoph-Maria Herbst mee, en hij is een van mijn favoriete voorlezers van luisterboeken. Uitgangspunt van de film: twee zakenmannen die elkaars tegenpolen zijn willen op tijd thuis zijn voor kerst, maar hun vlucht wordt omgeleid. Moet goedkomen, lijkt me.

Woont op Netflix

Maar de (romcom) kerstklassiekers dan?

Ja, eh: nee, bedankt.

Je ziet, ik heb niet zo veel met de klassieke kitscherige romantische kerstkots en heb meer met ofwel realistischere films ofwel compleet over-the-top magische toestanden waarvoor ik mogelijk niet eens echt bij de doelgroep hoor.

Qua traditionele kerstfilms wil ik nog net een uitzondering maken voor Love, Actually, vanwege Colin Firth de geweldige cast, maar verder maak ik liever het doucheputje eens grondig schoon dan dat ik naar de standaard (witte) boy-meets-girl romcoms ga kijken. Getsie, maar dank je onvriendelijk, waar haal je het vandaan. Die zie je dus ook niet op dit lijstje.

Netflix vindt dat ik Dash & Lily moet kijken, maar ik houd mijn hart een beetje vast. Ik ben evt. bereid tot een poging omdat er een challenge in een boekwinkel in voorkomt. Maar ja, voor je het weet wordt je onverhoeds geconfronteerd met WHAM – ik ben hier bepaald niet gerust op en wacht vermoedelijk minimaal een jaar.

Ook de charme van Home Alone 1 t/m 100 heb ik trouwens nooit begrepen. (Ik haakte ook vroeger al gewoon af op het idee dat je je kind thuis vergeet als je op vakantie gaat. Dat is toch niet grappig?)

En nu we het er toch over hebben, bij oma Eggers keken we vroeger elk jaar Annie. Dat was oké toen ik klein was, maar het probleem met Annie is wel dat het een musical is. En daar ben ik dus ook niet van*… (Tevens de reden dat ik enthousiast begon aan Jingle Jangle: A Christmas Journey wat mooi gemaakt! Maar toen…. bleek het een musical te zijn… waarom toch…)

Maar goed. Wil je dit jaar nou juist wél losgaan op de romantische kerstklassiekers, dan zijn dit de tips van Oprah. Dat moet toch iets zeggen. Maar bij mij moet je hiervoor niet zijn.

*Uitzondering, natuurlijk: The Phantom.

Niet-kerstig, wel fijn en goed om in één ruk door te kijken

Enola Holmes

Nieuw op Netflix en uitermate geschikt voor de kerstvakantie: een film over het zusje van Sherlock en Mycroft. Fris en fruitig en met een boeiende cast. 

Woont op Netflix

Sherlock

Hebben we het over de zus van Sherlock, dan zien we ook meteen schoon kans om Sherlock weer eens in de herhaling te gooien op Netflix. O Benedict…

Woont op Netflix

Lord of the Rings

Ik zeg wel ‘niet-kerstig’, maar de LOTR-flms zijn voor mij bij uitstek kerstfilms. En goed voor urenlang entertainment. Op dvd natuurlijk sowieso (incl. extended extended editions en docu’s!), maar naar het schijnt voor jullie lucky bastards in Nederland ook op Netflix en bij Pathé Thuis. In Duitsland zitten ze (op dit moment) in Amazon Prime.

Harry Potter

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Harry Potter. Waar ik de LOTR films altijd met mijn pa in de bios keek, ging ik met mijn ma altijd naar de Harry Potter films, en ook die kwamen altijd rond kerst uit. Een beetje nostalgie ook, want dit jaar is bij uitstek het jaar om alles van voor 2020 het label ‘nostalgisch’ te geven. (En mind you, de eerste Harry Potter zag ik in de bioscoop in 2001, om nog te zwijgen van het tijdstip waarop ik het boek las, lalalala.)

Harry Potter woont tegenwoordig op Amazon Prime.

’t Schaep met de 5 pooten

We benne op de wereld om mekaar, om mekaar, te hellepe nietwaar?

De remake van ’t Schaep met de 5 pooten is een van de meest geslaagde remakes ooit als je ’t mij vraagt. Instant vrolijkheid, en ook vijf seizoenen op de plank, dus geweldig voor de kerstvakantie. (Plus geniale teksten en goede acteurs, plus sing-along-potentie voor je Skype-kerstparty. Just sayin’….)

Vijf seizoenen op dvd

Detective-marathon kan altijd…

Liever helemaal iets anders? Dan grijp ik altijd naar detectives. Mijn favorieten: Morse (duh), Lewis, Silent Witness, Bron/Broen, Forbrydelsen, The Stranger, Safe, Blue Murder, Frost, Dalziel & Pascoe, Jonathan Creek, enz., enz. (Hier kan ik nog wel even doorgaan, hoor!)

(Heb je echt de schurft aan kerst? Mij helpt het altijd even te kijken naar Angry Boyd.) 

En nu we toch op de Britse tour zijn… Mr. Humphries, are you free?

We kunnen we ook net zo goed verder gaan met My Family (en de zeer herkenbare frustratie van Ben over zijn leven als tandarts), Keeping Up Appearances, uiteraard ook The Golden Girls en vooral mijn all-time-favorite: Are You Being Served, met de onvergetelijke mr. Humphries. <3 (Tot mijn grote HORROR lees ik dat er in 2016 een remake is uitgebracht. Die kijken we natuurlijk in geen geval. Wij kijken alleen het origineel waarmee wij zijn opgegroeid, met John Inman als mr. Humphries en Mollie Sugden als mrs. Slocombe. Wil je de remake kijken, dan gaan wij duidelijk nooit vrienden vrienden worden.)

(Maar over horror gesproken… Rocky Horror Picture Show!! Maar dan ook alleen die met Tim Curry, oké? – It’s just a jump to the left…)

De leukste kijktips voor deze kerstvakantie

O, en dit mag je ook niet missen!!

Ik heb iets met Britse tv, dat kunnen we inmiddels wel stellen. Wil je iets luchtigs voor deze kerst, check dan even de Big Fat Quiz of Everything, en sowieso alles waar Richard Ayoade en Noel Fielding bij betrokken zijn. En The Great British BakeOff, in het bijzonder de Comic Relief edities (o.a. met Dame Edna!)

Kerst op YouTube

Jessica Kellgren-Fozard’s Vlogmas

Op Jessica en Claudia kun je heel veel labels plakken. Ga ik lekker niet doen. Kijk in plaats daarvan gewoon de vlogmas van dit stel en je begrijpt waarom ik dit heerlijke kerstafleiding vind. 🙂

Shane and Ryan’s puppet history

De Puppet History playlist van Shane en Ryan (The Watcher) leren je iets en houden het luchtig. Op hetzelfde kanaal zijn ook de spookverhalen in de playlist Too Many Spirits een aanrader.

Heb je nog geen genoeg van de heren en houd je wel van mysterie, check dan het kanaal Buzzfeed Unsolved Network, waar Shane en Ryan onopgeloste misdaden tegen het licht houden en elk seizoen één keer op spokenjacht gaan. 

Offhand Disney

Nu we toch in magische sferen zijn wil ik het YouTube kanaal Offhand Disney even in de groep gooien. Alles over Disney’s donkere geheimen, mooiste attracties, geschiedenis en natuurlijk de nodige kerstbelletjes. Goed kanaal voor de nodige afleiding, in welk seizoen dan ook, maar zeker met kerst.

Ik denk dat we de kerstvakantie wel doorkomen zo, toch? Heb je zelf nog een mooie tip, gooi ‘m in de comments!

Hohoho, ik wens je hoe dan ook een fijne kerstvakantie!

PS, mocht je nog ideetjes zoeken voor de feestdagen, check dan ook deze tips even!

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima