German Business Plants: een ode aan de kantoorplant

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Het boek German Businessplants is een lofzang op het vaak tragische leven van de kantoorplant. Best een mal boek, eigenlijk, maar daarom is het ook juist zo leuk.

Bovendien is het ook heel actueel, want wie past er nu we allemaal thuiswerken op onze verpieterende kantoorplanten?! Hoe gaan zíj de coronacrisis doorstaan?

Kantoorgroen, onze ondergewaardeerde collega’s

Wereldwijd kennen we zo’n 500.000 plantensoorten die we in de keuken gebruiken, als decoratie, medicijn of brandstof. Hartstikke nuttige en mooie dingen, die planten!

Maar wat doen we met onze kantoorplanten? We zetten ze op de verwarming, voeren te veel, of helemaal geen water, of nog erger: thee en koffie! (Ik moet bekennen dat ik mij hieraan, in een vorig leven, ook wel eens schuldig heb gemaakt.)

Ze staan er om wat leven in het kantoor te brengen, maar je hebt ze waarschijnlijk vaak genoeg bruin en uitgeput in een hoekje van de conference room zien wegkwijnen. Of misschien wel op je eigen bureau…

Tijd dus, lieve Leude, om deze kantoorstumperds een beetje meer aandacht te geven. En ja, ook om te grinniken om hun verhalen.

German Business Plants, acht jaar aan plantportretten

Daarbij komt fotograaf Frederik Busch gelukkig om de hoek kijken. Hij stelde namelijk vast: het leven op kantoor vertelt duizenden verhalen. Soms zijn het net sitcoms, soms ronduit tranentrekkers. Maar niet al deze verhalen worden door mensen verteld…

Acht jaar lang bezocht hij de meest uiteenlopende bedrijven. Niet om de medewerkers te interviewen of op de foto te zetten. Nee, joh, dat zou maar saai zijn! Frederik Busch legde in plaats daarvan acht jaar lang de verhalen van honderden kantoorplanten vast: “Je zult zien, deze planten zijn ook maar ‘mensen’”.

Het resultaat is een uiterst vermakelijk boek.

We maken bijvoorbeeld kennis met Heinz, de reusachtige vrolijkerd op de eerste foto in deze blogpost:

“Heinz likes to share his happiness with others.”

Maar ook met Tatiana (tweede foto), die minder gelukkig is:

“Tatiana forgot the sunscreen.”

En deze zegt ook meer dan genoeg:

“Dagmar doesn’t like television.”

Maar wat is het nou precies voor boek, German Business Plants?

Goede vraag.  Zoals gezegd, het is een beetje een mal boek. Maar wel vermakelijk. En er staan mooie plaatjes van planten in, op een net wat andere manier dan je gewend bent. Het betere salontafelboek.

Alle 52 planten die geportretteerd zijn, zijn gekiekt in hun eigen, onnatuurlijke habitat. Geen van de planten is voor de foto meer dan 50 cm verplaatst.

Misschien inspireert het je de planten in je eigen (thuis)kantoor met een heel andere blik te bekijken.  (Jambers-stem aan: “Overdag lijkt Betsy een doodgewone zamioculcas, maar ‘s nachts zet zij de bloemetjes buiten met Henk-Jan van finance.”)

German Business Plants, Frederik Busch, ISBN 978-3-86828-850-6
Tweetalig, Duits en Engels

Mijn laatste kantoorplant was deze pachira ↓, een erfstuk dat ik in gehavende toestand op mijn bureau kreeg en dat ik wonderbaarlijk genoeg in leven wist te houden. (Dit was nog in de tijd dat bij mij thuis planten een gemiddelde levensverwachting van twee weken hadden!)

De pachira is op kantoor achtergebleven toen ik wegging. Ik heb mijn opvolger instructies gegeven om de plant in leven te blijven, maar of hij nog onder ons is… ik durf het niet te zeggen…

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima