In quarantaine met je planten!

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Het nieuws over de coronacrisis is griezelig en dendert maar door. Ondertussen vragen we ons af of we genoeg eten in huis hebben en hoe het met vrienden en familie gaat. Je moet voor de baas aan de slag, of er juist alles aan doen dat je eigen bedrijf boven water blijft, en de kinderen willen ook beziggehouden worden. En heeft iemand de hond al uitgelaten?!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik raak daar dus nogal gestrest van. Ik ben dus naarstig op zoek naar manieren om heel die quarantaine een beetje makkelijker, gezelliger en relaxter maken. Unsurprisingly blijken planten goed quarantainegezelschap te zijn. Kijk maar.

Waarom planten goed voor je zijn

Een sterker immuunsysteem, betere nachtrust, minder stress, noem het maar op, het gezelschap van planten doet mensen goed. Boekenplanken zijn erover vol geschreven.

Nu staat er op al die boekenplanken geen boek of artikel dat ik heb geschreven, maar lees bijvoorbeeld het artikel Heal me with plants, over het werk van horticultureel therapeut Lori Bloomberg om een idee te krijgen. (Even terzijde: is dat geen prachtig beroep?!)

Dit zijn in elk geval voor mij vijf redenen om van planten te houden:

Planten zijn goed voor de concentratie

100 pushberichten, getoeter op social media, mail van je baas of klanten, lawaai in de buurt omdat ook de buren thuiswerken. O, de kat heeft tegen de bank geplast, de kinderen roepen om ijs en je partner is de lader van de iPad kwijt. Kun jij je ook zo slecht concentreren?

Dan is het nu plantpauze! Geef de planten een slokje water, check hun blaadjes, woel wat in de aarde.

Het duurt bij mij nooit lang voor ik me vanzelf alleen nog op de blaadjes concentreer. En voor ik het weet gaat daarna het werken ook weer een stuk makkelijker. Hoewel ik best wil toegeven dat de plantpauzes steeds langer duren en dat ik vaak geneigd ben daarna afleveringen van The Golden Girls te herhaalbingen.


Stress? Minder nieuws, meer planten!

Ik krijg nu echt de kriebels van het nieuws en social media. Dan klik ik snel op dat kruisje rechts bovenin, maar dat klikt de berichten nog niet uit mijn hoofd.

Dat is het moment voor een (volgende) plantpauze. Even op Instagram naar plantenplaatjes kijken.

Nog beter: een rondje langs de plantenfamilie maken en een paar belangrijke vragen beantwoorden:

Wie heeft er honger, wie is er toe aan een zonnebad, wie heeft vannacht stiekem een blaadje laten vallen dat moet worden opgeraapt, welk stekje heeft wortels gemaakt, wie heeft er een nieuw blaadje uitgerold, wie wil er vandaag misschien in een andere pot staan?

Sorry, wie had het er ook alweer over het nieuws? Ik niet!

Je leert ook nog eens wat van je planten

Vroeger zetten vrienden hun planten voor de zekerheid al in een andere kamer als ze met mij aan de telefoon waren… Nu vragen ze me om tips als hun planten verdrietig zijn! Het verbaast mij ook nog steeds een beetje.

Ik had nooit gedacht dat ik het wilde weten, maar ik verdiep me nu graag in de wondere wereld van planten. Hoeveel licht heeft mijn rubberplant nodig, wat voor aarde blieft mijn paprika, wat doe je tegen luis, schimmel en andere narigheid, hoe maak ik stekjes, en niet onbelangrijk: hoe red ik een zieltogende plant?

En met elke nieuwe plant die hier intrekt leer ik weer wat bij, zelfs als de plant uiteindelijk voortijdig de pijp aan Maarten geeft.

Planten en wij: teamwork

Nou, ja, soms is dat wat meer work dan team, omdat niet iedereen even goed meewerkt, maar dan toch zeker work in progress.

Maar toch: je planten maken zuurstof en reinigen de lucht. (Een gegeven dat ik onvoorstelbaar cool blijf vinden.) Omgekeerd hebben ze jou nodig om in leven te blijven. <3

Soms (vrij vaak) vraag ik me af of mijn werk wel zo belangrijk is. Ik ben geen arts, ik doe geen baanbrekend onderzoek ofzo – misschien herken je het wel eens. Maar mijn planten hebben me wel nodig. En als ik goed voor ze zorg, maken ze blaadjes en babyplantjes.

Een kleinigheid, misschien. Maar juist dáárom!

En trouwens, ik vond als voormalig plantdementor het eerste babyplantje in de pot van mijn sansevieria echt een grootse gebeurtenis! (Hier, dit is baby Theresa toen ze nog heel klein was.)

En planten zijn natuurlijk ook gewoon heel erg mooi

En tot slot: het zijn toch gewoon plaatjes…

Een huis vol mooie dingen is voor mij een huis vol boeken en planten en met een Klimt aan de muur.

In quarantaine met je planten, een paar tips

Het is wat, is het prachtig lenteweer, zitten we alsnog vooral binnen… Ptvr. Maar voor onze coronaquarantaine met de plantjes is het juist een voordeel dat de lente begonnen is, kijk maar.

Het is bijvoorbeeld tijd om planten te stekken, want hoe meer planten, hoe beter.

De lente is namelijk het beste seizoen om planten te stekken. More is more, zeg ik tegenwoordig als het om planten gaat.  Er is weinig leuker dan zelf planten te creëren.

Pilea’s en graslelies laten zich makkelijk stekken. Sterker nog, ze doen het eigenlijk bijna op eigen houtje. Ook van het Chinese lantaarnplantje is het niet heel moeilijk om stekjes te maken. (Disclaimer: zegt men. De voortplantingsbereidheid van de mijne laat te wensen over.)

Zijn tuin en/of balkon al lenteklaar?

Mijn balkon was dat duidelijk nog niet. Een paar flinke stormbuien hadden ook behoorlijk wat rommel veroorzaakt. Snel de bezem erdoor en even kijken wie de winter niet helemaal overleefd heeft en om waar nodig reddingsacties uit te voeren…

Afgelopen weekend heb ik fluks paprika, bloemen en peterslie vast gezaaid. En verhip, al na één dag was er duidelijke activiteit waar te nemen in een van de bakken! Hoej!

Ik was natuurlijk alweer vergeten wat ik waar gezaaid had, dus wat er straks naar boven komt is een grote verrassing. (Zo zie je, geen enkele reden om de spanning in deze coronacrisis buitenshuis te zoeken!)

Na vier dagen was er trouwens gewoon sprake van keiharde actie in de bak!

Samen met de kinderen tuinieren (ook fijn voor de buren…)

Mijn buurmeisje van anderhalf heeft na twee weken thuiswerken met pa en ma het balkon tot haar territorium verklaard. Driftig loopt ze met haar gietertje rond, alles krijgt water. Ook de tuinstoelen. (Je kunt nooit weten hè!)

Nu is ze nog heel klein, dus het blijft nog een beetje bij water geven. Maar als jouw kinderen al wat groter zijn, dan kun je ze misschien een klein hoekje in de tuin of op het balkon geven om samen in te tuinieren. Of een plekje in de vensterbank, om tuinkersmannetjes of peterselie te laten groeien! Geloof me, ook de buren zullen blij zijn dat de kinderen overal geentertaind worden.

Bekijk voor meer tips over tuinieren met kinderen:

Dat was ‘m! Blijf gezond en bij de plantjes! Een alpaca in huis helpt overigens ook altijd, just sayin’. (En stuur af en toe ook wat thoughts & prayers aan al die achtergebleven kantoorplanten…)

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima