Kerst alleen vieren? Gezellig!

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Vier je kerst dit jaar alleen? Gezellig!

Gezellig? Jazeker! Ik heb de feestdagen heel vaak met mezelf doorgebracht en heb een hele berg fijne tips voor een solokerstviering voor je. Dus trek je favoriete kuschelsokken aan, pak een kop thee, dan gaan we het gezellig maken deze kerst, hohoho! 🎄

Kerst alleen vieren: handige tips voor fijne feestdagen

Regel 1: jouw feestje, en wat anderen vinden zal ons aan onze reet roesten

Repeat after me: jouw feestje. Je viert kerst alleen, dus het draait om jou. Wat jij wilt = primadebima. Dat gezegd hebbende heb ik wat tips voor de invulling van je kerstfeest. Maar dat je vast weet dat geen enkele kerstwaanzinnige op Twitter (of eender welk sociaal medium) ook maar iets te zeggen heeft over jouw kerstfeest.

En dan: de kerstversiering

Heeft kerstversiering zin als je met kerst alleen bent? Ja, natuurlijk! Misschien heb je geen zin in een kerstboom. Dat hoeft ook niet. Maar het helpt de stemming zeker als je het in huis extra gezellig maakt. Ik vind lichtjes altijd heel gezellig, maar ook een extra kuschelig dekentje op de bank, een kerstster of een hysterische kerstversiering doen het prima.

Ik heb dit jaar geen boom, maar ik heb lichtjes in mijn grote planten gehangen, en ik heb mijn vilten rendieren overal opgehangen. Ik heb dit jaar ook besloten om een kerststalletje te maken met spullies die ik al in huis heb. Er is nog wat discussie over de rolverdeling, maar zeker is dat mijn roze glitterkersthert een hoofdrol krijgt.

Het kerstmenu

Waar heb je trek in? OK, top, dan gaan we dat eten. Er is namelijk niemand die gaat piepen dat je kerstmenu niet ‘kerstig’ genoeg is, en er is ook niemand die je vieze dingen als zuurkool en lever op gaat dringen. Hoera!

Kerstig = iets waar je trek in hebt. Geldt trouwens niet alleen voor het kerstdiner, maar ook voor het kerstontbijt en voor de drankjes waar je zin in hebt!

Mijn kersttraditie voor als ik met kerst alleen ben: full English breakfast in de ochtend, en eend en spruiten of rode kool en aardappelpuree/truffelaardappelballetjes bij het kerstdiner. (De eend is voorgegaard en hoeft alleen opgebakken te worden. Want langdurig in de keuken staan, daar heb ik geen zin in – mijn feestje. 😉 )
Ik drink hierbij chocoladethee en witte wijn, want waarom niet.

Doen als je kerst alleen viert

Picture this: je hebt twee dagen die je helemaal zelf mag invullen. Klinkt niet slecht! Goed, dit jaar zijn de opties wat beperkter dan anders, maar toch, genoeg te bedenken. Maak een globaal plan, zodat je je op kerst niet verloren hoeft af te vragen ‘wat nu?’ Sterker nog, we gaan gewoon dingen bedenken waar je naar uit kunt kijken.

 • Eten, hoej! Lekker eten,it hebben we natuurlijk al voorbereid, scheelt weer. Nomnomnom, en proost!
 • Trek je feestoutfit aan – Niet meteen gaan meppen als je geen zin hebt om all-out te gaan voor een glitteroutfit! Wat mij betreft is je feestoutfit namelijk gewoon de outfit waar je je deze twee dagen lekker in voelt. Dus wil je je opdoffen, zeker doen! Liever je kerstlegging aan? Prima toch!
 • Frisse neus halen – Er zijn veel dingen waar we momenteel niet zo veel van hebben. Een ervan is daglicht. Net als bij jullie zijn hier bovendien de sportscholen ook dicht, en ik word knorrig van gebrek aan beweging. Dus hup, de wandelschoenen in en de paden op de lanen in voor frisse lucht, beweging en hopelijk een beetje zonlicht. Rennen en fietsen kunnen natuurlijk ook.
 • Cadeautjes uitpakken – natuurlijk zijn er cadeautjes voor jezelf, hebben we het straks nog even over!
 • Pakjes- en fotosessie met je huisdier – Pakjes zijn er natuurlijk ook voor Fikkie en Poekie. Misschien willen ze er ook wel mee op de foto…
 • Of: zoek een huisdier… Ik heb ondertussen in gedachten elke hond in de Hamburger asiels al een keer geadopteerd…
 • Kruip op de bank voor een film- of seriemarathon – Hoeveel films en series staan er nog op jouw watchlist bij Netflix? Met de mijne kom ik de vakantie wel door. Ik heb zelfs een speciale kerstlijst. Dit zijn mijn favorieten voor deze kerst. Gaat iets op de repeat? No worries, want je weet vast nog wel dat dit JOUW feestje is.
 • Of met een goed boek – Die kast vol boeken die ik nog niet gelezen heb komt nu wel heel goed van pas. Hoewel… ik ben nu bezig in een nieuwe cozy-Krimi-serie en mijn kerstcadeau voor mezelf is ook een boek… En mijn podcastlijst wordt ook steeds langer.
 • Spa-at-home –  Dat boek kan ook best mee in bad, trouwens. (Zeker een luisterboek.)
 • Online kerstmis – Ook kerstmissen blijken prima online te kunnen.
 • Kerstliedjes kwelen zingen – Nee, ik sta niet bekend als liefhebber van kerstliederen pur sang. Ik vind WHAM echt iets waartoe mensen veroordeeld moeten kunnen worden en ik heb ook de schurft aan andere zoetsappige kerstliedjes en kerstfilms. Zo, dat is eruit. Maar voor (o.a.) O come all ye faithful maak ik een uitzondering. Oké, als ik heel eerlijk ben, zing ik dat het liefst het hele jaar door. Maar goed, mijn punt is: als jij kerstliedjes wilt zingen, waarom zou je het dan niet doen? (Liever metal? Be my guest!)
 • Creatief in huis – Toe aan iets nieuws? Check 10 snelle tips om je interieur te vernieuwen. Verven, aan de knutsel of aan de klus, haken, breien, noem het op, als je er zin in hebt, gooien we het op de lijst.
 • Leer iets nieuws – Wil je beter leren fotograferen? De cursussen van Nikon zijn tot en met 31 december gratis toegankelijk. Je kunt ook een account aanmaken bij Coursera (waar ook nog steeds veel cursussen gratis zijn), of good ol’ YouTube in duiken en docu’s en tutorials bingen. Mijn favorieten van dit moment zijn Ask A Mortician (van Caitlin Doughty), Timeline en Weird History.
 • #JoinIn Join In is een Twitter-initiatief van Sarah Millican, voor iedereen die met kerst alleen is en wel wat gezelligheid kan gebruiken. Dit is de 8e editie en het is elk jaar weer een dolle boel.
 • Virtueel met familie en vrienden afspreken – Helemaal hetzelfde als samen aan tafel zitten is het niet, maar het is zeker leuk! Heb ik hieronder ook nog wat tips voor. 🙂
 • Ook hier: waar heb je zin in? Oké, top, ga dat doen! 🙂

Kerst in je eentje vieren: cadeautjes!

Even over die kerststemming…

We moeten het toch ook even over de kerststemming hebben: heel de maand december word je doodgegooid met WHAM (bah!!), en alles moet ‘gezellig’ en vooral ook ‘samen’ zijn. En dan is het kerst en dan kun je helemaal niet samen zijn. 🙁 (Mind you, voor heel veel mensen geldt dat ook zónder coronanarigheid – ik wil het toch even gezegd hebben, want daar hoor je verder nooit iemand over.)

Dus misschien denk je ‘fuck die kerststemming, daar heb ik dus helemaal geen zin in’. Snap ik. Ik heb ook de schurft aan WHAM en al die zoetsappige kerstfilms en kerstmuziek vind ik ronduit om te kotsen. Ook zéker niet elke kerst die ik met mezelf doorgebracht heb was een succes.

Maar ik wil wel even dit in de groep gooien:

 • Het zijn 2 dagen, en ze duren net zo lang als alle andere dagen. Ze gaan ook weer voorbij.
 • Voel je je ellendig en verdrietig, dan is dat ook oké. Geef jezelf die ruimte.
 • Het is jouw feestje, dus je mag zelf weten wat je doet, of je nu iets bijzonders wilt doen of in je bed wilt blijven. Wat andere mensen doen moeten ze lekker zelf weten.
 • Je viert kerst met de enige persoon van wie je 100% zeker weet dat hij/zij altijd bij je blijft. Klinkt misschien wat pessimistisch, maar ik vind het juist een opbeurende gedachte.

Kerstcadeautjes voor jezelf

Over opbeurend gesproken: pakjes! Ook als je misschien kerstcadeautjes van anderen krijgt, een cadeau voor jezelf is altijd een goed idee. Zeker dit jaar. Ingepakt en onder de boom (of plant…), natuurlijk. Sterker nog, een adventskalender voor jezelf houd ik ook voor een goed idee.

Onder mijn versierde rubberplant Elfriede ligt dit jaar in elk geval het nieuwe deel in de Gerion Rath-serie van Volker Kutscher, Olympia.

Kerst alleen en toch een beetje samen

Je hoeft niet alleen te zijn, ook al kun je niet samen aan tafel zitten dit jaar. (Of welk jaar dan ook.) Spreek af om even met iemand te bellen, al is het kort. Breng even een kerststukje of appeltaart of pakje voorbij en zwaai of klets op gepaste afstand (en in de buitenlucht). Maak een praatje met de buren via het balkon of de tuin.

Of… ga voor een online kerstfeest:

 • Lootjes trekken – Elkaar cadeautjes geven kan natuurlijk ook gewoon via de post en videoverbinding. Ik ga dit op kerstavond doen met mijn beste mattie in NL.
 • Laat samen de hond uit – Dit kan natuurlijk live plaatsvinden, met een echte hond, op gepaste afstand. Maar wat ook kan, en wat ik al maanden doe met voornoemde mattie in NL: virtueel de hond uitlaten. D.w.z., zij laat elke morgen haar hond uit in het park in Nederland, en ik laat mezelf uit, hier in Hamburg. Ondertussen bellen we via What’sApp.
 • Recepten uitwisselen – Deel je favoriete recepten met vrienden en familie en maak er met kerst een kookfestijn van via Skype/Zoom/Teams/What’sApp.
 • Online kerstdiner – Vraagt wat meer creativiteit, maar hey, niets is onmogelijk, je kunt ook via videoverbinding, of desnoods gewoon via de telefoon samen koken en samen eten. Of zelfs samen een film kijken.
 • Coronaproof kerstliedjes zingen – Samen zingen kan net zo goed virtueel. Ik zet O come all ye faithful vast in. Allemaal!🎵
 • Twitter-kerst – houd een tweetup met je Twitter-matties, of doe mee met #JoinIn (zie boven).
 • Voel je je echt heel alleen, weet dan dat de vrijwilligers van de Luisterlijn ook met kerst bereikbaar zijn voor een belletje of een chat.

Wat zijn jouw plannen voor de kerst? Heb je nog meer tips voor een kerstfeest in je eentje of op afstand? Geef een gil!

Waar je ook viert, wat je ook gaat doen: ik wens je fijne feestdagen!🎁

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima