La Docta vs. de olijfbomen van Sirmione

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

“Olijfbomen zijn de vijand”

Picture this, Sirmione 2010. Fem in haar notitieboekje, kort na aankomst aan het Gardameer. En, ok, ja, na twee glazen Aperol Sprizze bij de lunch. (’t Was wel vakantie, hè).

Dat kwam zo. Twee jaar eerder had ik in Granada ontdekt dat ik afschuwelijk allergisch voor olijfbomen ben. Sindsdien neem ik niet alleen hooikoortstabletten mee op reis, maar doe ik ook vooraf onderzoek naar de aanwezigheid van olijfbomen op mijn bestemming. Behalve dus, om mij onduidelijke redenen, toen ik naar Sirmione ging.

Aldus kwam ik er al heel snel achter dat in dit stadje, zo leuk op een schiereiland aan de zuidpunt van het Gardameer gelegen, bommetje vol staat met olijven.

99% van alle bomen in Sirmione is een olijf. True story.

Met bommetje vol bedoel ik in dit geval dat er op de meeste foto’s die ik in Sirmione gemaakt heb wel ergens stiekem zo’n gemene duivel op staat. 99% van alle bomen op het schiereiland is namelijk zo’n snaakse olijf.

De Grotte di Catullo bijvoorbeeld, waarvan het aantrekkelijk is aan te nemen dat de dichter Catullus er vroeger rondhing (als hij tenminste niet allergisch was voor olijfbomen!), is een fraaie plek. Helemaal op het puntje van het schiereiland. Prachtig uitzicht, lekker dwalen door de ruïnes. Dat was althans mijn idee, in de praktijk wilde ik er binnen een kwartier alweer weg omdat er zo krankzinnig veel olijfbomen staan dat mijn histaminenproductie dwars door de pilletjes heen door het plafond ging.

Nu is Sirmione zelf een vrij klein en vooral toeristisch stadje dat je snel uit hebt, en het Gardameer is groot, en er liggen een heleboel leuke plaatsjes aan het meer. Maar mijn hotel stond nu eenmaal in Sirmione, hetgeen de oververtegenwoordiging van olijfbomen enigszins problematisch maakte.

Zelfs in de spa stonden olijfbomen

Ik heb nog geprobeerd bij de apotheek zwaardere geschut te krijgen, maar zonder succes. Gelukkig heeft Moeder Aarde onder het stadje een zwavelbron geplaatst en is er dus een spa, Terme di Catullo, prachtig gelegen aan het meer. Ik dacht slim te zijn en mijzelf met een boek * in de spa te parkeren.

Want een spa, bij een zwavelbron, dat moest toch reuze helend zijn. En het was ook aangenaam… Op een gegeven moment lag ik lekker te dobberen in zo’n bubbelgebeuren, enigszins beschut door wat gezellige boompjes. Wacht… gezellige boompjes? Oh nein! Zelfs in de spa hadden de olijfbomen me weten te achtervolgen.

* Het boek dat ik las in de spa was The Romance Reader van Pearl Abraham.

De spa was fijn, de Aperol Sprizze smaakte goed en vanuit het terras van mijn hotel had ik dit soort uitzichten:

Toch ben ik zelden zo beroerd geweest van de allergische verschijnselen. Planänderung! Nix relaxverkansie, maar gewoon de hort op om in elk geval die stomme bomen te slim af te zijn. Ik kocht als de wiedeweerga een ferrykaart en sjeesde per ferry het Gardameer over en deed ik o.a. Saló (aanrader!), Garda zelf (geen aanrader, in elk geval niet op marktdagen), Bardolino (schattig) en Gardone (Il Vittoriale degli Italiani en de botanische tuin niet overslaan) aan. En zo werd het toch nog een fijne vakantie…

Moraal van dit verhaal: de olijfbomen hebben het gedaan + tip

Olijven zijn weliswaar goddelijk als ze eenmaal op je bord liggen, maar de bomen waaraan ze groeien zijn creaties van de duivel zelf. Ik kan geen andere conclusie trekken. Dit reisverhaal mag er dan wel een uit d’n ouden doos zijn, dit blijft toch een waarheid als een koe. Daarom nog even een gratis tip:

Ga je naar het Gardameer, of een andere olijfrijke omgeving, zoals Jeruzalem (maar daar was ik, ha, tot de tanden toe bewapend met tabletten en neusspray), neem dan hooikoortstabletten (zo sterk mogelijk) mee, voor het geval je allergisch bent of onverhoopt ter plekke ontdekt dat je allergisch bent. In de spa rondhangen helpt qua niezen en huilogen niet, maar is wel fijn. Hetzelfde geldt voor Aperol Sprizze…

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima