Luister eens naar een mantra, zeiden ze, dat ontspant

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

“Luister eens naar een mantra, zeiden ze, dat ontspant echt.”

Omdat dat dat ontspannen me op zich als een puik plan klinkt denk ik, bon, let’s go. 

Ik heb twee opties gekregen, een van 7 minuten en eentje van 90 minuten. Laten we niet onmiddellijk overdrijven en voor de 7 minuten gaan.

Zeven minuten, dat moet toch te doen zijn…

Hoewel ik alle instructies wel een beetje veel vind voor iets wat ik ontspannend moet vinden. Iets makkelijks aan, rechtop zitten, comfortabel zitten (al uitgesloten bij de vorige stap), alleen maar concentreren op wat ik voel, gedachten negeren. Nuja. Dit heb ik op zich vaker geprobeerd, dit kan ik heus wel.

Zit daar een pluisje op mijn mat? Dat pluisje moet eerst weg. 

Hm, plingelplangel en een ruisende oceaan. Een waterval. En ook nog vogelgeluiden. In wat voor natuurlijke setting kun je in godsnaam al dit soort geluiden door elkaar horen?

En trouwens, is het idee van een mantra niet dat dezelfde zin of paar zinnen achter elkaar worden opgedreund, zonder muziek? Dat het idee is dat het zich steeds herhaalt en heel monotoon is?

Ik ben nu al afgeleid.

Dit is duidelijk een kakofonie melodietje, en wel een van het type Echt Heel Erg. Liftmuziek voor gevorderden, alsof ik godbetert in een cd van De Tuinen beland ben. 

De muzak gaat alsof het niets is over op iets wat doet denken aan de intro van Günthers Ding Dong Song. Van ontspanning is nog geen sprake. 

Eerder van een licht verhoogde bloeddruk, want deze liftmuziek begint me nu toch erg op de zenuwen te werken. De gedachte aan de foute snor van Günther zorgt er trouwens ook voor dat ik danig uit balans raak.

O, zang…

Hoor je mantra’s niet te reciteren, eigenlijk? Hoor je niet enkel de natuurlijke cadans van de woorden aan te houden ofzo? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je de zen gaat lopen verstoren door  geëxalteerd te kreunen, zoals de mevrouw in deze mantrameditatie?

Er jengelt nu ook nog een gitaar doorheen. En een tweede stem!

Ik zou nu op mijn ‘inner circle’ moeten focussen, hoor ik, maar ik kan alleen maar denken aan pseudoverlichte goeroes over wie ik, wil ik best toegeven, allerlei vooroordelen heb. Ze hebben wapperende gewaden aan en willen mijn geld uit mijn zak wapperen en mijn reukorgaan folteren met wierook. De draad van het mantra ben ik inmiddels helaas kwijt.

Het resultaat

Op het moment dat een heel koor van zweefkezen mee komt kwelen haak ik endgültig af. Ik heb het 02:31 minuten volgehouden…

Ik ga weer ff iets echt ontspannends doen:

*Update, nee heus!* Ik heb toch nog geleerd hoe het werkt met mediteren. Niet met zweverige new-age mantra’s, maar gewoon met lekker ontspannende podcasts.

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima