Maarten de podcast en ik

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

We moeten het (weer) even over Maarten van Rossem hebben.

Het kan namelijk verkeren, mensen, zo ben je in de veronderstelling dat je Maarten van Rossem niet te hachelen vindt en zo is zijn gebrom over dat ‘onbeschrijflijke kloteland dat geleid wordt door dieven en moordenaars’ (ik laat het aan jou te raden waar dit over gaat) een van de geruststellendste dingen die je op een dag kunt horen.

Ik denk dat het de schuld van Dinocast is…

Hoewel, nee, ik denk dat het indirect de schuld is van Alle geschiedenis ooit, want ik geloof dat Nynke, Arco en Thom degenen waren die me attendeerden op het bestaan van Dinocast (daar hadden we het hier al eens over). Hoe het ook zij, ik begon met het luisteren van Dinocast en dacht opeens, die Maarten van Rossem is toch wel in Ordnung, zou hij nog meer in de podcastwereld doen? En verdomd!

Maar er is dus ook een Maarten de podcast

Oké, eerst de ‘deets’ zoals dat heet: men neme een Maarten van Rossem (historicus) en een Tom Jessen (presentator), geeft ze een microfoon en zet ze in een auto, of in een park, of soms ook in een theater. En dan kan de pret beginnen. Meestal is er wel een overkoepelend onderwerp, maar we verdwalen ook graag een beetje boel in de geschiedenis. Er zijn ook lezersvragen en in het wereldnieuws of zelfs een voorbij fietsende postbode is altijd een reden te vinden voor een boeiend zijpad.

Waarom je moet luisteren: historici for the win in bange tijden

Tsja, wat zullen we zeggen, het nieuws aanzetten is een beangstigende aangelegenheid en het houdt maar niet op. Ja, ik verlang regelmatig terug naar de tijd dat er enkel het achtuurjournaal was, en gewoon één keer per dag een krant, maar ik voel alweer dat ik zelf geneigd ben in een soort boomerrant te verdwijnen en ik ben niet eens een boomer.

We hadden het dus over het nieuws. En over geschiedenis. En ja, ik ben een enorme geschiedenisliefhebber, ben altijd blijven lezen en kom nog steeds tot de conclusie dat ik eigenlijk niks weet.

Dus wat te doen? Maarten de podcast luisteren, als ik je een kleine tip mag geven. Want ja, de vork zit toch zo in de steel: historici zijn de mensen waar je troost moet zoeken in bange tijden. Inzichten in het verleden, aha, dat zat zo,  en ach jee, ja, dat hebben we ook al eens gezien. Verbanden, achtergrond, het helpt enorm om een beter beeld en zelfs wat grip op de zaak te krijgen, al is het maar voor jezelf. Daarbij is geschiedenis natuurlijk ook gewoon een schatkist, een wereldreis en een tijdreis in één, en vooruit, die Maarten zorgt toch ook voor entertainment.

Want Maarten van Rossem is een brompot, maar hij hep wel humor, zeg maar.

Maarten heeft overigens niet altijd gelijk, maar dat doet aan zijn kennis niet af. Hij was ervan overtuigd dat Rusland nog voldoende Tassen im Schrank zou hebben om niet bij de buurman binnen te vallen en niets bleek natuurlijk minder waar – zijn commentaar hierop is overigens nog steeds dat Poetin beter naar hem had kunnen luisteren, wat ik alleen maar met hem eens kan zijn.

Afleveringen om zeker te luisteren

Ik geef toe, dat is soms een beetje lastig te bepalen, want Maarten en Tom (met name Maarten…) willen nogal eens afdwalen. In ieder geval: de series over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zijn echt zeer de moeite waard. Op het moment gaat het veel over de oorlog in Oekraïne.

Verder heb ik nog nooit eerder iemand zo boeiend (en ook aandoenlijk) over postzegels horen vertellen als Maarten van Rossem. Geheel ten onrechte schijnt de aflevering over postzegels de minst beluisterde aflevering van de podcast te zijn. Nu denk je wellicht, ja, koekoek, póstzegels, logisch. Zit je toch verkeerd mee. Postzegels vertellen allemaal een verhaal. (Afgezien van die fantasieloze troep met enkel ‘1’ erop, natuurlijk.)
(Mocht de uitgever van Maarten van Rossem dit ooit onder ogen krijgen: neem die man in godsnaam serieus en laat hem dat geschiedenisboek aan de hand van postzegels gewoon maken. Bij voorbaat dank.)

Ik zou ze voor de zekerheid gewoon allemaal luisteren. Er zijn inmiddels meer dan 180 afleveringen, en ze verschijnen in principe wekelijks, maar stiekem gewoon bijna elke dag.

Meer over Maarten de podcast op de website
De webshop is een klein beetje 2012, maar ik zou toch even een paar euri investeren in de luisterboeken over de Tweede Wereldoorlog en over kernwapens, heb ik ook gedaan, zeker een aanrader.

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima