Munt is denk ik mijn favoriete stekplant

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Of eigenlijk is munt deze zomer sowieso mijn favoriete plant.

Het kostte me een paar verschillende muntvarianten en een paar tragische verliezen, maar inmiddels heb ik min of meer gekraakt waar de muntplant van houdt. Ik ben er ook in geslaagd van twee muntplanten zeven muntplanten te maken. (Zowaar! En dat voor een voormalig plantmoordenaar!) Dat blijkt dus eigenlijk zo goed als automagisch te gaan, want munt kun je heel makkelijk stekken.

Muntplant in bloei

Maar voor we de munt stekken… dit blieft een muntplant

Water. Veel daarvan.

Ja, klinkt als een no-brainer, maar echt, de muntplant is gewoon echt een zuipschuit. Zeker als hij in een pot woont. Vindt hij dat hij te weinig water krijgt, dan gaat hij héél dramatisch doen, compleet met hangende en vooral ook verschrompelende blaadjes.

Geef je hem genoeg en is je muntplant gelukkig, dan beloont hij je met heel veel nieuwe en mooie blaadjes. Het duurde even voor ik het door had, maar verrek, het werkt echt zo.

Hier wil je munt staan

Volle zon of half in de schaduw. Zolang de munt genoeg te zuipen heeft, doet hij daar niet heel moeilijk over. Omdat mijn balkon op het zuiden is, staan eigenlijk alle planten toch dicht bij de Sichtschutz (die uit blaadjes bestaat). Zo komt er wel veel zon bij, maar verschroeien ze niet.

Munt in bloei

Dit had ik tot deze zomer dus nog nooit gezien, want mijn muntplanten gingen altijd dood. Deze zomer weten ze van geen ophouden, en bloeit zelfs mijn jongste stekje!

Over het algemeen bloeit munt in juli en augustus, maar zoals je weet zijn weer en klimaat tegenwoordig c r a z y (hallo, zoveelste wekenlange hittegolf op rij in het toch noordelijke Hamburg!). Begin september kun je ook nog wel met schattige witte bloempjes rekenen:

Munt stekken: stekje in bloei

Muntplant stekken: verse muntblaadjes

Muntplant snoeien, zonde, maar nodig

Maar goed. Hoe mooi ze ook zijn, die ieniminibloemetjes, wil je dat de plant lekker doorgroeit, dan moet je ze na de bloei wel snoeien. Maar niet te wild, hoor. Gewoon de bloemetjes weghalen en een beetje inkorten. Ik zou zeggen: op gevoel en niet met de lineaal.

Lelijk of stervend blad kun je natuurlijk sowieso wieken. Sterker nog, dat is beter voor je plant, want anders gaat hij nogal wild in de rondte groeien. (Een van mijn munten heeft de vorm van een soort uit de hand gelopen kroonluchter aangenomen. Op zich ook best apart, maar ik had zijn kapsel wellicht beter bij moeten houden…)

Oogsttijd! De beste tijd om je muntplant te plukken

OK, dit is waar ik zeg: ik doe maar wat en ik pluk wanneer ik iets nodig heb. De plantjes vinden dat prima en maken gewoon weer blaadjes aan.

Ben je toch bang dat de blaadjes binnenkort op zijn? Zet een stekje in het water (zie verderop) en je maak je gewoon zelf nog meer muntplantjes.

Cocktailmunt, ook wel de Marokkaanse munt laat zich uitstekend stekken

Vers muntstekje op het balkon gezet: groeien maar!

Munt in de winter

Huuh! Munt is winterhard, maar sterft in de winter vrijwel geheel af en ziet er dan als een uiterst Treurige Tak uit. Niet opgeven, in de lente gaat hij opeens weer boomen en blaadjes maken en voor je het weet is hij weer terug van weggeweest.

Ik had dit wel gelezen voor de winter begon, maar ik was afgelopen winter ook gewoon te lui om veel aan het balkon te doen. Was ik wel voortvarend geweest, dan was mijn Designated Survivor waarschijnlijk in de biobak beland. Gelukkig maar dat ik te beroerd was om van de bank te komen…

Dan gaan we nu eindelijk de munt stekken

Het blijkt dus super makkelijk te zijn om een muntplant te stekken. Je knipt een takje af, zet het in het water, en ik zweer je, in mum van tijd gaat het wortelen. Ondertussen groeit het takje ook gewoon vrolijk door. Mijn nieuwste stekje maakt zelfs blaadjes onder water (!) en is gaan bloeien (!)

Van mijn Marokkaanse/cocktailmuntplanten heb ik nu meerdere nieuwe plantjes gemaakt. Ik heb het ook geprobeerd met mijn mandarijnmunt, maar die had er geen zin in. Jammer, want hij rook wel echt heel lekker.

Maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Munt wortelt als een tierelier, en toch redt niet elk plantje het als je het in de aarde zet. Wacht tot er een mooie hoeveelheid wortels met zijworteltjes hebt voor je het stekje in de aarde zet. Voorzie je verse drankorgel van genoeg water en je hebt goede kans dat je er een mooie nieuwe munt bij hebt.

En more is more als het om planten gaat, helemaal als ze ook nog eetbaar zijn. 🙂

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima