20 dingen waar dus helemaal niks mis mee is

Ik heb hier op La Docta nu wel een hele categorie aangemaakt over het feel-good-gebeuren, maar eigenlijk ben ik daar helemaal nog niet erg goed in. Dus hoezo zou ik daar iets over te zeggen hebben?

Maar dan denk ik weer aan deze quote van dr. Edie, en dan denk ik, ik kan maar beter gewoon beginnen dat feel-good-gebeuren te doorgronden, ook al nadert de 40. En dan kan ik ook net zo goed een paar ‘ontdekkingen’, of zo je wilt no-brainers, in de groep gooien, want waarom niet.

Dus we beginnen met dingen waar helemaal niks mis mee is, ook al denk je misschien van wel. Daar heb ik er namelijk best een paar van verzameld. Vooralsnog 20, om precies te zijn.

I’d been teaching psychology in a school for a few years, and had even been awarded teacher of the year, when my supervisor came to me and said: ‘Edie, you’ve got to get a doctorate.’

I laughed. ‘By the time I get a doctorate I’ll be 50,’ I said.

He smiled. ‘You’ll be 50 anyway.’

Edith Eger, The Choice

Ik heb ontdekt en ook gewoon besloten dat deze dingen dus gewoon oké zijn:

1. Hulp vragen

Wat is dat toch voor malle gedachte dat je álles zelf zou moeten kunnen en weten? Lariekoek. We, moi incluis, moeten toch eens af van het idee dat hulp vragen voor watjes is.

“Je ken nou eenmaal niet alles kenne”, om Riek Balk even te parafraseren.

2. Nee zeggen tegen een project dat zorgt dat je je hoofd in de toiletpot wilt duwen

Toen ik net als eigen baas begon, was ik een beetje geneigd om alles aan te nemen dat op mijn pad kwam. Dat doen we dus nu, dik zeven jaar later, niet meer. Niet elk project hoeft joy te sparken met confetti en eenhoorns, maar als je bij de aanvraag alleen al je hoofd (of dat van iemand anders) in de toiletpot wilt duwen, is er echt niks mis mee om vriendelijk te bedanken.

Een lichtjesketting van gouden ananassen, ook helemaal niks mis mee!

3. Twijfelen over de zin van je werk

Of je nou in loondienst werkt of een eigen bedrijf hebt, twijfelen over je werk is oké. Ik zou zelfs willen stellen dat dat goed voor je is.

Vragen als ‘kan dit handiger’, ‘vind ik dit eigenlijk wel leuk’, ‘wil ik niet weer eens iets anders leren’, ‘hoe zinvol is dit’ houden je bij de les. Het zijn ook vragen waar je niet per se meteen een antwoord op moet hebben (maar je moet wel ingrijpen als de antwoorden langdurig neerkomen op “blergh”):

4. Niet weten wat je wilt doen/worden, maar goed weten wat je niet (meer) wilt doen/zijn

Heeft iemand wel eens tegen je gemopperd dat je zegt wat je niet (meer) wil, terwijl je het juist moet hebben over wat je wél wilt? (Of overkomt dat alleen mij, kan ja ook…)  Deze iemand heeft het mis, want weten wat je niet (meer) wilt is ook buitengewoon handige info. Misschien moeten er ook gewoon eerst wat dingen anders voor er ruimte is om na te denken over wat je wél wilt doen.

En wat je dan wél wilt doen hoeft ook niet maandagmorgen om 9 u op je bureau te liggen. Kijk maar naar het volgende punt:

5. Tijd nodig hebben, voor wat dan ook

Blijkt dus dat je helemaal niet op leeftijd x getrouwd hoeft te zijn, 2,1 kinderen moet hebben gemaakt en bezig moet zijn aan je zoveelste promotie!

Sterker nog: voor de dingen die je wel bereikt hebt op leeftijd x krijg je ook niet eens een medaille.

Sommige dingen kosten tijd. Sommige dingen bereik je niet, of wil je niet eens bereiken. Na, und?

Dit geldt overigens net zo goed voor het leren van nieuwe dingen, verwerken van verdriet, herstellen van ziekte, enz. Het lijkt mij een beetje gek dat iedereen het maar heeft over onthaasten en tegelijkertijd vindt dat je met dit soort dingen moet opschieten.

6. Dat hysterische DIY-project voor je huis aangaan

Goed, met huisgenoten moet je wellicht een beetje rekening houden, maar voor de ruimte die helemaal voor jou is, of het je hele huis is, je kantoor of desnoods het rommelhok geldt toch: jouw feestje.

Ik heb de deurtjes van de Kallax bekleed met Klimt-behang. (De levensboom uit het Stoclet-fries, nu je er toch naar vraagt, en dan niet in het goud, maar in het blauw. Gaan we het binnenkort nog over hebben, want ik heb nog een stukje van het behang over!) Dit vindt voor zover ik weet niemand echt mooi, maar ik vind dat het fantastisch combineert met het blauw van de kast. Dus.

7. In dat kader: grinniken omdat je je schilderij Jeroen hebt genoemd.

Binnenpretjes zijn de beste pretjes. 🙂

En dit is Jeroen. Inmiddels prijkt hij in mijn kantoor:

Pro-tip in hierbij: stel jezelf de vraag “Moet ik erin wonen/werken?” Is het antwoord “nee”, dan is je mening over het interieur van een ander niet relevant, en hoef je je er niet meer druk om te maken.

8. Emoties hebben en laten zien als je dat wil

It’s my party, and I cry if I want to. Ook als jij het niet begrijpt, ook als ik er al een miljoen tranen om gelaten heb. Ook als het gaat om de pestopot die ik niet open krijg of een aflevering van The Dog or Me of Kleuters tegen kwalen. (O man, echt.) Of als niemand Jeroen mooi vindt.

Punt is, je kunt niet bij een ander aan de binnenkant kijken.

9. Geen bij elkaar passend serviesgoed hebben

Ik lees dus net bij Apartment Therapy dat het hebben van bij elkaar passend servies een essentieel onderdeel van dat hele adulting is. Puh.

Volgens mij moet de vraag hier zijn “woon ik in een sterrenrestaurant ja/nee?” Is het antwoord nee, dan geen passende sets. Doe mij maar een bonte mix waarbij veel kopjes, bordjes, enz. een eigen verhaal hebben. Overigens laat ik ook regelmatig iets vallen, dus sets eindigen bij mij sowieso als een ratjetoe. 😉

10. Een blog starten en dan bedenken dat het toch niet is wat je wilt doen

Ik wilde ook wel eens over iets anders schrijven dan over Hamburg. Een plantenblog leek me een geweldige optie, want tegenwoordig woon ik toch in een soort tuincentrum. Maar na niet eens heel lang dacht ik toch “meh, ik wil niet alleen maar over planten schrijven”. Exit Plantparade.

Een nieuw project was er ook al snel, Vakantie in Schleswig-Holstein, want dat is toch een van de leukste regio’s van Duitsland. Maar verhip, na een paar weken was dat ook al een moetje geworden. Boeh!

Eerlijk gezegd voelde ik me best mislukt, maar toen ik er eens over nadacht, was de conclusie: het moet wel een beetje leuk blijven allemaal.

Wie zegt er dat er per se thee in een theepot moet?

11. Geen influencerd willen zijn, niet volgens een strak schema posten

FOMO (fear of missing out), kent u die uitdrukking? Ging ik vroeger nogal onder gebukt. Ik ruil dat gevoel nu steeds meer in voor JOMO (joy of missing out). In een restaurant wil ik gewoon eten en genieten van mijn gezelschap. Niet op een stoel klimmen voor een foto van mijn bord. Ik hoef niet álles te delen en ik hoef het zeker ook niet meteen te delen. Tot nu toe is er nog niemand van omgevallen, dus ik krijg het idee dat er niks mis mee is.

12. Tijdens een pandemie of wanneer dan ook niet vier talen leren, fitgirl worden of je hele huis declutteren

Ik moet zeggen: ik bewonder mensen die dat voor elkaar kregen wel, maar ik bruis(de) niet per se vreugde en motivatie. Ik gooi graag deze tweet nog even in de groep, als friendly reminder, want er komt maandag niemand controleren of jij het Deense/Chinese/Hongaarse woordenboek uit je hoofd geleerd hebt:

13. Niet van yoga en/of mediteren houden

Hey, ieder z’n meug… Ik ben geen fan en bedank ook voor een cd van De Tuinen.

14. Geld uitgeven aan dingen die jij belangrijk vindt maar anderen niet

Zie ook het hysterische Klimt-behang. Of het feit dat ik abo’s heb bij zowel Spotify als Storytel en soms ook nog boeken koop via Audible. Of dat veel geld verdwijnt voor frutsels voor in huis of meubels.

15. Een relatie of vriendschap hebben die andere mensen niet goed begrijpen omdat je dingen anders doet

Belevingsarmoede noemen we dat, als je niets beters met je eigen leven hebt te doen. En dat heb je toch zeker wel?!

16. Kinderen willen krijgen, of dat juist niet willen, of erover twijfelen. Of een hond willen!

Woa, zeg, wat een meningen hebben mensen hierover! Terwijl de mening van een ander toch echt alleen relevant is als je gesprekspartner degene is met wie je wel/geen kinderen of een hond wilt krijgen.

17. Planten hebben die de hele tijd doodgaan, ondanks al je inspanningen

Sommige planten doen dat helaas.

18. Naar het strand gaan zonder het perfecte ‘beach body’…

Kunnen we kort over zijn, want de enige instructie voor het hebben van een ‘beach body’ is: 1) heb een lichaam en 2) vind een strand.

19. … Maar het is ook oké als je daar onzeker over bent

Haske leuk, natuurlijk, al die body positivity. Maar een blik zelfvertrouwen trek je nu eenmaal niet zomaar open. Is niet erg, met kleine stapjes zetten is helemaal niks mis. En wil je nu helemaal geen stapjes zetten, dan is dat ook prima.

20. Het is oké als het helemaal niet oké is

Nuja, dat is natuurlijk goed prut, maar ik wil maar zeggen dat je niet de Blije Doos (m/v/d) hoeft uit te hangen voor anderen, en dat je niet hoeft te doen alsof alles okidoos is. Soms zijn de dingen gewoon niet okidoos. Als mensen dat ‘too much’ vinden hebben ze pech. Jij hebt er ook niet om gevraagd.

En hopla, daar zijn 20 dingen waar niks mis mee is. Er zijn er ongetwijfeld nog heel veel meer, wat jij?!

Klein voorproefje van het Klimt-behang op de kast, al staat mijn sinaasappelboompje de aandacht te trekken.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?