Ontspannende podcasts, omdat we die nu allemaal nodig hebben. Dringend.

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Wakker worden of in slaap vallen, ik doe het niet meer zonder ontspannende podcasts. Of eigenlijk: meditatiepodcasts.

Had je me dat een jaar geleden gezegd, dan had ik een kruisje achter je naam gezet, want meditatie, daar was ik echt niet van. Nu moet ik om mezelf lachen, want meditatie blijkt opeens dé manier te zijn om mijn drukke hoofd even op pauze te zetten. (Wel geleide meditatiepodcasts – als ik het zelf ga proberen zit ik binnen no-time toch weer boodschappenlijstjes te bedenken.)

Afijn, in de huidige Toestand van Alles geloof ik dat we allemaal wel wat extra ontspanning kunnen gebruiken. Al is het maar vijf minuten. Dit zijn mijn favoriete podcasts voor een ontspannen hoofd.

Niet-zweverige podcasts

Voor we echt beginnen wil ik toch nog ff wat kwijt over zweverige podcasts. Daar krijg ik dus echt jeuk van. Me dingen proberen voor te stellen, luisteren naar affirmations, ik vind het echt prima-de-bima en wil ook echt wel proberen voor iets nieuws open te staan. Maar ik heb wel grenzen.

Toen ik besloot dat ik het toch maar weer eens wilde proberen met meditatie belandde ik bijvoorbeeld met een podcast die ontspannend en helend zou moeten zijn. Een mevrouw leidde me over een bospad, er was een zacht plingelplangel muziekje en opeens dook er een gebouw op. Een tempel. OK, kan, het is een meditatie, we laten dit gaan. Maar toen kwam Jezus mijn hand vasthouden en kort daarna verscheen ook Boeddha op het toneel. Eh nee.

Om & Go

Dus daar was ik snel weg. Ik ging verder met Tammy’s Om & Go. Haar meditaties zijn kort (6 tot 9 minuten), niet zweverig en heel vriendelijk. Tot mijn grote verbazing vond ik ze al snel net iets te kort en wilde ik door luisteren naar de volgende aflevering.

Om & Go, mini meditations for busy people

Tracks to Relax

Alan’s Tracks to Relax zijn bedoeld om bij in slaap te vallen, maar ik vind ze ook heel geschikt om mee op te staan. Soms leest hij een hoofdstuk uit Alice in Wonderland aan je voor, meestal heeft hij een meditatie met een bepaald thema voor je klaar staan (creativiteit, eenzaamheid, angst, affirmations, een wandeling door het bos, you name it). Zijn stem is ontzettend rustgevend.

Tracks to Relax

Plodcast, het geluid van het Engelse platteland

O, en dan de sound escapes van de Countryfile Plodcast! Hier mediteren we niet, maar wandelen we over het platteland. We praten met vogels en met mensen die vertellen over hun verbinding met de omgeving. Toch een beetje alsof je erbij bent.

BBC Countryfile Plodcast

Sleep Meditations

Laurens meditaties zijn, de naam verraadt het, ook bedoeld om bij in slaap te vallen, maar het eerste half uur van haar afleveringen zijn ook een prima manier om de dag rustig te beginnen. Lauren zegt allemaal fijne en en bemoedigende dingen tegen je, een beetje als een moeder die haar kind in slaap sust.

Sleep Meditations met Lauren Ostrowski-Fenton

Einschlafen Podcast

De Einschlafen Podcast is bewust saai. Elke twee weken vertelt Toby iets over zijn eigen leven, en zorgt daarbij dat het niet te spannend is. Zo wordt je hoofd vast voorbereid op slapen. Aan het einde van de aflevering leest hij dan nog een stuk voor uit een saai boek (hij heeft een voorkeur voor Kant…), zodat je rustig in slaap kunt vallen. Toby’s heerlijk gemütliche en geruststellende stem heeft me echt door een flink deel van de lockdowns gesleept. Zijn gebabbel is ook gezellg, ook als je gewoon wat voor op de achtergrond zoekt.

Einschlafen Podcast

Waar te luisteren?

Deze ontspannende podcasts zijn allemaal te horen op de grote podcastplatforms. Ik luister ze op Google Podcasts. Pro-tip: ik heb de dark mode aan staan, zodat ik ’s avonds en ’s morgens niet meteen geconfronteerd wordt met een bak wit licht.

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima