Planten die het niet gered hebben

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Ik doe natuurlijk keihard mijn best om over te komen als een goede plantgoeroe (sure, mag je best even om gieren), maar er gaat hier natuurlijk alsnog van alles de pijp uit. Hoe hard ik ook mijn best doe met de gieter, vernevelaar en liedjes zingen.

Ter leering ende vermaeck hier dus een (schoorvoetend) eerbetoon aan de planten die er bij mij niet meer in komen. Omdat ze het bij mij toch niet overleven…

De #plantfails van de laatste tijd

Een somber sinaasappelboompje

Mijn eerste sinaasappelboompje deed ontzettend zijn best. Hij maakte zelfs een bloemetje en gaf me de kleinste sinaasappel ooit! En als je je neus in de plant doet, dan ruikt hij heel lekker. (Al denken sommige mensen daar anders over.)

Maar kort daarna gaf hij de geest. Lees: uitvallende blaadjes, hard als laurier en verschrompelde sinaasappeltjes.

Wat er mis ging? Al sla je me dood. Echt, ik heb mijn best gedaan. Maar kijk anders even naar mijn indrukwekkende minisinaasappel! Die is het gedenken waard, zou ik zeggen.

De mooiste sinaasappel allertijden.

Prutpilea’s

Pilea’s hebben de naam erg makkelijk te zijn. De mijne waren dat niet. Hoewel ik vrees dat het 100% aan mij ligt, want van de zeven stekjes gaf ik er één cadeau aan P. en dat plantje groeit als kool, terwijl alle siblings die bij mij achterbleven rap het loodje legden. De moederplant had op een gegeven moment nog maar één (!!) blaadje, en uit pure frustratie heb ik haar toen, in de winter, op het balkon gezet. Toen ging ze opeens nog meer blaadjes maken. En toen vergat ik haar, waardoor ze alsnog doodging. True story.

Wat ging er mis? Pilea’s gaan bij mij gewoon dood. Meer water, minder water, meer licht, minder licht, groepstherapie, een nieuw potje, verse aarde, het behaagt ze allemaal niet en ik word gestraft met hangende blaadjes die na een tijdje gewoon treurig naast het potje gaan liggen.

De droevige dracena

Ook zo wat. Planten met een stammetje zijn kennelijk niet mijn ding, zo gaat ook verderop nog blijken. De twee dracena’s waarmee ik het geprobeerd heb gingen in elk geval dusdanig snel van ons dat ik niet eens een ‘before’ foto heb.

Afijn, zo ziet een dracena eruit als hij bij mij moet wonen:

It’s complicated: de croton

Nog een stammetje en zo’n schoonheid ook. Maar ja. Vroeg of laat vallen de blaadjes, want ik kan deze plant gewoon echt niet lezen. En alleen zo’n stammetje is ook weer treurig. Pluspunt: dit stammetje werd niet zompig. Dat dan weer niet. Maar toch.

Hopeloze dramaqueens: dieffenbachia’s

Ik houd zo van dieffenbachia’s… maar ze houden niet van mij. (Zie ook: waarom al je planten doodgaan – trigger warning, schokkende beelden van stervende dieffenbachia’s.)

Wat er mis gaat tussen ons? Ik weet het niet. Ook de dieffenbachia’s hier in huis kregen alles wat ze zich konden wensen, van licht en water tot goede gesprekken en zangroepjes. Er is er nog eentje over, Eleanor. Ze klampt zich aan het leven vast (net als haar naamgenote), waarvoor je haar alleen kunt bewonderen, maar of er nog hoop voor haar is… ik betwijfel het.

Eleanor in 2019. Schoonheid, toch?!

Eleanor augustus 2021. Ik heb er even een pijltje bij gezet, voor het geval je haar niet meer herkent. Ik moet zeggen dat Eleanor wel blijft door bikkelen, ondanks haar slechte conditie. Aan de onderkant, niet op beeld, heeft ze onlangs met veel moeite een nieuw blaadje uitgeperst. Het hangt verdrietig naar beneden, maar het leeft.

Carlotta, voorjaar 2019. Voor een plant waar een krop sla op gevallen was deed ze het aardig, maar dit was van korte duur.

Tip: zet geen planten op plekken waar dingen op hun hoofd kunnen vallen. Carlotta stond onder de koelkast. Er viel een krop sla op haar. Dit was het begin van het einde.

Lamlendige lantaarnplantjes

Ik had er negen. Nu heb ik er nul. Ze begonnen zo mooi, zo ontzettend mooi. Ik had zelfs drie bloeiende Chinese lantaarnplantjes! Sommige plantjes maakten ook braaf nieuwe blaadjes, en ik had goede verhalen gehoord over lantaarntjes die al 15 jaar onderdeel van het meubilair waren. Dat wilde ik ook wel, en het zag er goed uit hier in huize Docta. Maar niet lang.

Wat er mis ging? Goede vraag. Het kan een genetisch defect aan mijn kant zijn, want mijn moeder zegt dat ze deze plant ook nooit in leven kan houden. Het is een Zuid-Afrikaanse plant die gewend zou moeten zijn aan volle zon en lange perioden van droogte, afgewisseld met een plensbui. In mijn woonkamer bleek dat evenwel geen succesrecept. Ik durf hier niet eens foto’s van wat er over bleef te plaatsen, want uiteindelijk bleef ik achter met lange slierten met hier en daar een verloren uitgedroogd blaadje. Een beetje alsof ik de planten met een agressieve antiroosshampoo gewassen had… 🙁

De overleden olifantspoot

Tsja. Ook de olifantspoot begon hoopvol aan onze relatie, maar alras werd de voet zompig (een terugkerend thema). OK, dacht ik, te veel water dus? Dan krijg je minder. Maar toen halveerde de voet in omvang en voor ik het wist stond er iets in mijn potje dat meer gemeen had met een gekrompen dan met een beaucarnea. 🙁 Ik heb drie pogingen gedaan. Verschillende groottes, verschillende potjes en altijd dezelfde uitgedroogde sok die overbleef.

Waarom al je planten doodgaan: tips van een ervaringsdeskundige

In betere tijden was dit een beaucarnea/olifantspoot…

Pech met pachira’s

Ik heb al drie pachira’s versleten. Ze heetten allemaal Kenjiro. (Naar Inspektor Kenjiro Takeda). Ze kregen allemaal een zompstam.

Wat ging er mis met mijn pachira’s?

Ze kwamen allemaal van de Lidl. En de meeste planten die van de Lidl komen hebben al een achterstand als ze thuis arriveren. Ik sluit ook niet uit dat ik nog niet helemaal gekraakt heb hoe de pachira werkt. Maar voor de zekerheid laat ik de volgende pachira die ik bij de Lidl tegenkom fijn bij de Lidl wonen.

Het moedeloze meloenplantje

Met de peperomia argyreia, of de meloenplant, heb ik (ook) een wat gecompliceerde relatie. Ik vind ze echt prachtig. Het lijkt me geweldig om een grote meloen in huis te hebben. Maar ik kan hier alleen maar baby’tjes kopen, en die houden het bij mij nooit heel lang vol.

Ik ben de tel inmiddels kwijt geraakt als het gaat om gesneuvelde meloentjes die met mij samenwoonden. Toch wil ik hier een hoopvolle noot in de groep gooien, want mijn huidige meloentje doet het inmiddels al een paar maanden vrij goed… Helemaal ontcijferd heb ik deze plant alleen nog niet.

Het begint altijd hoopvol

Maar vaak is dit het resultaat

Plant waarvan wij hier in huis de naam niet eens meer noemen: calathea’s

Hou op, schei uit. Echt. Prachtig, maar wát een kutplant. Slaapt, in theorie, ’s nachts, wordt overdag wakker. De mijne deed het omgekeerd. En legde vervolgens gewoon maar helemaal het loodje. Fatsoenlijk op de foto wilden ze ook al nooit. Tsss. Type ‘voor € 10.000 kom ik mijn bed niet eens uit’ als je het mij vraagt.

Ik heb wel wat goede tips nog, hoor

  • Check voor je een plant koopt wat hij nodig heeft en of je daaraan kunt voldoen. Let op licht, luchtvochtigheid, hoeveelheid water, enz. Check ook hier waarom al je planten doodgaan.
  • Koop geen planten bij de Lidl (en co.), tenzij het echt die hards zijn (cacti, sansevieria’s, enz.). Deze planten zien geen natuurlijk licht en worden verder ook niet verzorgd. Ook Ikea staat erom bekend zijn planten te mishandelen.
  • Dure, fancy schmancy plantenwinkels zijn helaas ook geen garantie. Let altijd op de gezondheid van de plant op het moment dat je hem koopt. Tenzij je vingers echt goud-groen van kleur zijn, zou ik geen kneusjes kopen. Ik heb het meeste succes met planten uit tuincentra.
  • Durf op te geven. Echt, je wilt niet weten hoeveel dieffenbachia’s ik naar huis gesleept heb onder het mom van ‘maar ze zijn zo mooi en ik moet dit toch kunnen’… Feit is, dieffenbachia’s zijn bij mij niet gelukkig. Ik hoop dat Eleanor volhoudt, maar er komen geen andere dieffenbachia’s meer binnen hier.

Zijn er ook planten die het bijzonder goed bij mij doen?

Gelukkig wel! Ik ben dol op de peperomia raindrop, rubberplant, monstera, alocasia, sansevieriasoorten, epipremnum en philodendron. En dat is zowaar wederzijds. Gaan we het binnenkort over hebben!

Heb je nou zelf ook planten die het niet bij je volhouden, waarschuw me dan even in de comments, dan laat ik die ook in de winkel. 😉

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima