9x redenen om een podcast op te zetten

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Ofwel: Wat bedoel je, je luistert nog niet naar podcasts?!

Podcasts worden steeds populairder, zo’n 46% van de Nederlanders is al hooked. Of nuja, ‘luistert wel eens naar een podcast’*. Dat lijkt best veel, maar dan is er dus 54% die niet naar podcasts luistert. Maar wat doe je dan tijdens het poetsen, vraag ik me wanhopig af.

Er zijn echt zo veel goede redenen om naar podcasts te luisteren. Of eigenlijk: redenen waarom podcasts je leven beter maken. Je wordt er namelijk slimmer van, je krijgt er vrienden bij, en schoonmaken en naar je werk reizen zullen nooit meer saai zijn als je een podcast opzet.

Met andere woorden, hier zijn *drumrolllllllll*:

9 redenen om naar podcasts te luisteren

1. Een podcasts kan altijd en overal

Podcasts zijn bij uitstek geschikt om te combineren met iets anders. Schoonmaken? Luister een podcast. Boodschappen doen? Luister een podcast. Op weg naar je werk? Luister een podcast. Stukkie hollen? … Je krijgt een beeld.

2. Er is altijd iets nieuws te leren

Ken je dat, dat je opeens niet kunt slapen omdat je iets niet weet? Of dat je ergens een artikel leest waarin het over dingen gaat waar je op school niks over geleerd hebt? En ben je ook bekend met het fenomeen ‘joe, ik ben geen 16 meer’ en dus geen tijd hebben om ergens meteen even een hele studie aan te wijden, wat sowieso al onpraktisch zou zijn omdat je eigenlijk álles wilt weten?

Goede kans dat er een podcast over bestaat die je in 30-90 minuten de basics uitlegt. Of je nou meer wilt weten over geschiedenis, technologie, of management, over meditatie, klussen of het laatste nieuws en alles ertussenin, podcasts zijn je redding.

Ik mag bijvoorbeeld graag naar Alle geschiedenis ooit luisteren (over, jawel, alle geschiedenis ooit), en History Daily, This Podcast Will Kill You (over infectiegeschiedenis en hun geschiedenis), Dinocast (over dino’s) en Daniel and Jorge explain the universe.

3. Altijd gezelschap

Ik heb al meer dan 10 jaar een eenvrouwszaak en dus al meer dan 10 jaar geen collega’s bij de koffieautomaat. En de strenge lockdowns, nuja, dat maakte de sociale interactie er allemaal niet beter op.

Gelukkig was daar altijd mijn podcastfeed om me gezelschap te houden! Podcasts waarin een stel vrienden gewoon lekker een uur vol kletsebetst over een boeiend onderwerp zorgen er toch voor dat je je net wat minder alleen voelt. Bijvoorbeeld My Dad Wrote a Porno, niet alleen vanwege het gezellige gekeuvel, maar ook om de hilarische voordrachten van ‘Belinda Blinked’.

Denk verder aan Charlie en Hannah van Goblet of Wine, a drunken Harry Potter Podcast, en, in het Nederlands, Alle geschiedenis ooit, De Vierkante Ogen Show, de Dinocast, en niet te vergeten Eeuw van de Amateur en zéker de podcast van Paulien Cornelisse.

4. Altijd afleiding

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik beperk mijn news intake tegenwoordig tot het absoluut noodzakelijke. Ik luister podcasts ter vermaak, om nieuwe dingen te leren en ter ontspanning. Voor en na (en ok, ook tijdens) een lange werkdag wil ik juist even in een ándere wereld duiken en in godsnaam niet nóg meer actualiteiten binnen laten komen dan er toch al de hele tijd ongevraagd op me afgevuurd worden.

5. Of juist achtergronden bij het nieuws

Maar misschien ben je juist een nieuwsvreter en wil je graag extra achtergrond, duiding en opininies. Wel, goed nieuws: daar zijn heel veel podcasts voor, zolang je enig onderzoek doet naar de credentials van de host en niet in een rabbit hole van wappie-podcasts duikt. (Ben je wel van de complotten en wappertheorietjes, dan nemen wij hier afscheid.)

6. Inspiratie opdoen

Op zoek naar nieuw werk? Zingeving? Of liever klustips? Er is niet alleen overal wel een podcast over, maar inspiratie steekt haar nieuwsgierige hoofd ook vaak om de hoek als je heel ergens anders naar luistert en helemaal niet op zoek was.

7. Nieuwe taal leren

Ben je bezig met een nieuwe taal onder de knie te krijgen, dan zijn podcasts de ideale manier om te oefenen. Voor beginners zijn er bijvoorbeeld deze en deze als je met Spaans bezig bent, of deze als je het Duits wilt kraken. De beste tips voor het leren van élke taal delen Benny en Shannon in de Fluent in 3 Months podcast.

8. Zelf kiezen wat je luistert. En wanneer je dat doet.

Niks eindeloos wachten en tot je favoriete liedje misschien wel voorbij komt, en als er onverhoeds reclame opduikt, kun je die (meestal) doorspoelen.

Je kunt je podcasts trouwens ook downloaden, dus als je onderweg wilt luisteren hoef je niet heel je databundel leeg te trekken.

9. Voor de gratis!

Heb je een Android? Dan heb je automatisch ook Google Podcasts op je telefoon. iPhone-gebruikers hebben Apple Podcasts. Gewoon voor de gratis dus, en de meeste podcasts zijn hier te vinden. Er zijn nog veel meer apps, natuurlijk, de meeste ook gratis, maar als je tot vandaag nog tot die 54% hoorde, zijn Google Podcasts of Apple Podcasts de makkelijkse manieren om in de podcastwereld te duiken.

Also, podcasts dus, nu weet je waarom. 🙂

Foto: Brett Jordan via Unsplash

*Volgens de Podcast Monitor van december 2021.

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima