This Podcast Will Kill You

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

Stel, je wilt meer weten over infectieziekten. Dan is This Podcast Will Kill You de plek waar je je hart kunt ophalen. O, je wilt eigenlijk niet per se iets weten over infectieziekten? Dan is dit nog steeds een podcast die je een keer moet luisteren, ik vertel je straks waarom.

Erin & Erin willen over poep en pus praten. En meer.

This Podcast Will Kill You is de podcast van Erin Welsh en Erin Allmann Updyke, van beroep ziekte-ecoloog en epidemioloog. Prachtberoepen waar buiten de universiteit tot hun grote teleurstelling bijna niemand interesse in had. Kon dat niet beter? Moesten niet véél meer mensen horen over de wereld van medische mysteries en gekke ziektes? Lang verhaal kort, de Erins maakten er een podcast van en ik vind dat je hem moet luisteren, want:

“Who doesn’t love an excuse to have a cocktail while chatting about pus and poop?”

Ik bedoel maar.

Nee, maar echt, ga luisteren

Elke aflevering begint met het persoonlijke verhaal van iemand die zelf te maken heeft of heeft gehad met de ziekte die de hoofdrol in de aflevering heeft. Daarna is het quarantini time, d.w.z., tijd voor een speciaal voor de aflevering bedachte cocktail, de Quarantini. Uiteraard is er een alcoholvrije versie (placeborita) en een alchoholhoudende versie (quarantini).

Na de intro duiken we in de biologie, geschiedenis en epidemiologie van de ziekte, en we sluiten af met het effect van de ziekte op de moderne wereld.

De meeste ziektes die aan bod komen zijn infectieziektes, maar niet allemaal. De Erins zijn bezig aan hun vijfde seizoen, dus er wacht een fijn archief van 90+ (plus 20 covid-afleveringen) op je. O, en de Erins zijn niet vies van taalgrapjes, dus hun afleveringen hebben ook vaak mooie titels, dat waardeer ik ook wel. 🙂

En check ook de website van This Podcast Will Kill You

Op de website van de Erins vind je om te beginnen alle recepten van de quarantini’s en placeborita’s, maar ook alle bronnen die ze voor hun onderzoek hebben gebruikt, en, en dit vind ik echt een plus, volledige transcripties van elke aflevering als Word-doc of pdf.

thispodcastwillkillyou.com

Afleveringen om zeker te luisteren

  • S01 E04 The Poop Show (Cholera)
  • S02 E26 Vaccines Part 1: Let’s hear it for Maurice en E27 Vaccines Part 2: Have you thanked your immune system lately?
  • S03 E46 Lactose Intolerance: Never trust a fart
  • S04 E61 Typhoid: There’s Something About Mary
  • S05 E88 Endometriosis: Menstrual Backwash
  • S05 E92 Multiple Sclerosis: Scarred nerves & skating saints
  • Wil je meer weten over corona? De Erins hebben sinds het uitbreken van de pandemie ook een corona-serie, die op het moment van schrijven 20 afleveringen telt.

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima