Waarom al je planten doodgaan – tips van een ervaringsdeskundige

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewekt op:

​Je doet keihard je best. Je geeft ze water, brengt ze naar groepstherapie en zingt liedjes voor ze. En toch gaan je planten de hele tijd maar dood. Waarom?

Goede vraag. Geloof me, ik heb plenty ervaring met planten die de pijp voortijdig aan Maarten geven. Vroeger lag de plantsterfte in elk vertrek waar ik me ophield zelfs op 100%. Tegenwoordig is dat, hoera, stukken beter, maar ik weet nog steeds niet alles in leven te houden.

Gelukkig heb ik wel een en ander geleerd over Dingen Die Planten (Kennelijk) Niet Leuk Vinden, en kan ik je dus deze handige checklist geven.

Gaan we!

Maar we beginnen met een foto van een nog levend plantje, want dat is wel zo gezellig.

Checklist: waarom gaan mijn planten dood?

1. Kan het zijn dat je te veel water geeft?

Vroeger had ik eens een vetplant. Zo’n klassiek geval, met gele bloempjes. Ik sloofde me enorm voor hem uit en gaf hem elke dag water. Dat bleek de plant niet te blieven. Beledigd stelde ik vast dat hij bleker en bleker werd. Boos hield ik op met water geven, en prompt deed het ding het natuurlijk beter. Vervolgens vergat ik hem en ging hij alsnog dood. Zo kan het gaan…

Want ja, planten hebben water nodig, en je wilt goed voor ze zorgen, dus je geeft lekker veel en lekker vaak water. Werkt bij de meeste planten dus niet. Hoewel sommige planten echt een serieus drankprobleem hebben (ik kijk hierbij mijn fittonia aan), drogen de meeste planten liever een beetje uit voor ze weer dorst krijgen.

Wat te doen bij een verzuipende plant?

 • Zoek voor je de plant koopt op wat hij nodig heeft (hoeveel water, op welke plek hij moet staan, van die dingen). Scheelt later een hoop gezeik.
 • Leer de plant een beetje kennen en probeer te achterhalen wat hij wil. De meeste planten trekken te weinig water beter dan te veel water.
 • Aanwijzingen dat de plant te veel gedronken heeft en een kater heeft: bladeren gaan er nogal pips uitzien en worden lichtgroen of gelig. Nieuw blad dat te voorschijn komt als bruin is ook een teken van naderende verdrinkingsdood. Let verder op de stengels en de wortels. Zijn ze zompig of rot, dan heb je te veel water gegeven.
 • Kom je er niet uit en blijft de plant kuren hebben, dan kun je een hygrometer kopen. Dat is een meetapparaatje dat je in de aarde zet en dat je dan vertelt of er gevoederd moet worden of niet.

Meet Kenjiro, mijn Pachira. Pachira’s hebben dus echt heel weinig water nodig. Ik moet bekennen dat ik Kenjiro 1 verzopen heb en inmiddels bij Kenjiro 3 ben aangeland.

Waarom al je planten doodgaan: tips van een ervaringsdeskundige

In betere tijden was dit een beaucarnea/olifantspoot…(Dit was overigens wel een gevalletje pure uitdroging, maar alleen omdat ik de voet aanvankelijk verzopen had.)

2. Krijgt de plant te veel of juist te weinig licht?

Dieffenbachia’s hebben veel licht nodig, las ik toen ik mijn eerste (hij heette Flavio*) kocht. Volle zon, kan prima, hoorde ik op Twitter. Lang verhaal kort: dat kan dus helemaal niet. Flavio verloor door ernstige brandwonden bijna al zijn bladeren, en ging sindsdien als een soort pseudo-basilicum door het leven. 🙁

Te weinig licht is natuurlijk ook niet goed. Daar kunnen blaadjes raar van gaan groeien (of liever, stoppen met groeien).

* Ja, inderdaad, Flavio is helaas niet meer onder ons…

Wat te doen bij een plant met een zonnesteek?

 • Ook hier: check vooraf wat de plant nodig heeft. Heb je vooral donkere ruimtes in huis, dan zet je er beter geen planten neer die veel licht nodig hebben. Zamioculcas en sansevieria’s doen er niet moeilijk over als ze weinig daglicht te zien krijgen.
 • De meeste kamerplanten houden er niet van om vol in de zon te staan, ook niet als ze veel licht nodig hebben. Beter zet je ze iets verder van het raam, of zorg je dat het licht gefilterd binnenvalt.

Het tragische leven van Flavio de Dieffenbachia. En ja, dat is écht dezelfde plant, in het oude huis, en het nieuwe..

3. Staat de plant op de tocht?

Tocht, daar houden planten dus ook écht niet van. Mijn vorige huis was een prachtige Hamburgse Altbau-woning. Heel fijn, maar het was ook een niet-geïsoleerd tochthol. Ik had op dat moment vier planten en binnen een week hadden ze allemaal luizen. Bah!

De Blutsauerampfer (veldzuring) kweekte dikke, witte luizen, de dieffenbachia’s en de epipremnum kleine, zwarte bewegende stipjes. Er viel niet tegenop te sprayen met zeepsop en knoflookthee, de Blutsauerampfer sneuvelde en ook de dieffenbachia’s werden steeds verdrietiger… 🙁

Wat te doen als je plant op de tocht staat?

 • Probeer je planten uit de tocht te houden. Toen ik verhuisde naar een nieuwbouwhuis knapten ze allemaal op en sindsdien heeft er nooit meer iemand in de plantenfamilie luizen gehad.
 • Lukt het niet om een tochtvrije plek te vinden, kies dan voor wat robuustere planten. Cactussen, vetplanten en sansevieria’s zijn niet van die pieperds. Sansevieria’s heb je bovendien echt in alle soorten en maten, dus eentonig hoeft het niet te worden.
 • Of ga verhuizen. 😉

De Blutsaueramfer hield het niet lang vol. De luizen waren zo onsmakelijk dat ik ze niet gekiekt heb.

4. Woont de plant in een goede pot?

Toen ik mijn eerste planten kocht, dacht ik dat het ‘de bedoeling’ was dat ik ze z.s.m. uit hun plastic tuincentrumpot bevrijdde en in een mooie sierpot zette. Je voelt hem al aankomen: dat werd geen succes.

Waarom niet? Omdat het water niet meer kon weglopen. De onderkant van de pot, en daarmee de wortels, bleef dus altijd nat. Daar gaan wortels van rotten en voor je het weet is je plant dood. Wist ik veel.

Wat te doen als de plant het niet eens is met zijn huisvesting?

 • Laat de plant gewoon lekker in z’n plastic potje zitten. Dit potje heeft gaten aan de onderkant, en een verhoginkje om op te staan. Zet je dit potje dan in een sierpot, dan kan het overtollige water weglopen zonder dat het de wortels aantast. Als de plant gaat groeien (en dat is natuurlijk wel de bedoeling, want deze post gaat over het voorkomen dat je planten de hele tijd doodgaan), moet hij op een gegeven moment naar een grotere pot verhuizen. Dit hoef je pas te doen als de wortels helemaal uit de pot groeien. (Duurt doorgaans dus wel een jaartje of langer.)
 • Je kunt ook potscherven of speciale hydrokorrels onder in de sierpot leggen, zodat er ruimte is voor water dat de plant niet nodig heeft.
 • Ook belangrijk: zorg dat je weet hoe je met de pot om moet gaan. Bij terracotta hoef je bijvoorbeeld geen binnenpot te gebruiken, omdat terracotta door de wanden ‘ademt’ (of zo je wilt, ‘zweet’) en aan de onderkant sowieso een gat heeft. Water kan dus altijd weg. Plant krijgt er wel meer honger van. In elk geval, planten die bij mij in terracotta moeten wonen is een kort leven beschoren, ik kan er niet mee omgaan. De planten weten het, en verzetten zich met hand en tand als ik alleen maar met terracotta bij ze in de buurt kom.

Bij de juiste potkeuze hoort ook de vraag of je zelf weet om te gaan met de pot. Voor mij blijkt terracotta toch niet zo’n succes… Geen van deze drie plantjes heeft overleefd…

5. Kan het zijn dat de plant gewoon een zeikerd is?

Soms doe je alles goed en gaat de plant toch dood, zonder dat er reden voor is. Sommige planten zijn gewoon zeikerds. (Goede kans dat je bijvoorbeeld met een calathea te maken hebt – hashtag #dramaqueen…)

Sommige planten zijn ook al niet heel gezond als ze uit de winkel komen.
Planten uit de supermarkt hebben daar bijvoorbeeld vaak best een zwaar leven (te weinig natuurlijk licht, slechte verzorging…). Tegen de tijd dat ze dan bij jou intrekken zijn ze dan al uitgeput. Verdiep je in de plant en koop altijd de gezondste plant die je kunt vinden. Kneusjes adopteren is heel nobel, maar als je kneusjes vervolgens blijven doodgaan, word jij er alleen maar verdrietig van. Niet doen.

Ik ga er nog steeds van uit dat planten al 3-0 achter staan als ze bij mij moeten wonen, dus ik kies de exemplaren die er het sterkst uitzien.Een sterke plant heeft geen hangende of geknakte blaadjes, geen luis en zéker geen schimmel.

Koop planten bij voorkeur bij een plantenwinkel of tuincentrum.
Planten uit supermarkten en Ikea hebben vaak een moeilijke jeugd achter de rug. (Serieus, ik heb bij Ikea eens een groepje heel treurige sansevieria’s in een bak water zien verpieteren.) En soms klikt het gewoon niet met een plant en kun je hem beter aan de buurman geven. (Dit zijn 5 aanwijzingen dat je beter afscheid kunt nemen.

Calathea met een Heel Zwaar Leven. Calathea’s horen ’s nachts, als ze gaan slapen, hun blaadjes in te rollen en ’s morgens weer te openen. Ik denk dat de mijne een jetlag had, want die deed het bij voorkeur andersom. Om vervolgens binnen een maand überhaupt niet meer te willen opstaan. Het potje blijft wel een schoonheid, vind je niet?

Heb je zelf nog een gouden tip om te voorkomen dat je planten steeds blijven doodgaan?

Dan hoor ik dat héél erg graag, want zoals gezegd, ik heb een hoop bijgeleerd, maar er ontglipt me nog steeds wel eens een plant. En dat is ook heus normaal, maar ik vind het toch altijd verdrietig. Dus kom maar door!

Dieffenbachia’s hebben ook een gebruiksaanwijzing, maar ik heb die inmiddels min of meer gekraakt en ik vind het prachtige planten. Dit is Carlotta, vernoemd naar de hoofdpersoon uit een van mijn favoriete Regionalkrimis. Hier heeft Carlotta net een aanval van een agressieve krop sla die uit de koelkast viel overleefd. Helaas moet ik zeggen dat ook Carlotta inmiddels niet meer onder ons is.

You may also like

Laat een reactie achter

Op zoek naar iets leuks om te luisteren?

Welkom op La Docta & de podcasts, waar we, je raadt het al, lekker veel podcasts gaan luisteren. Ik ben een echte podcastvreter, dus zoek je nog fijn luistervoer, dan zit je hier goed.

© 2020-2022 La Docta/femina docta | Alle rechten voorbehouden | Impressum, privacy en cookies

La Docta gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. Prima